Samo sebou, že kuchyň propojená s obývacím pokojem má své nesporné výhody, ale podívejme se na to i z té druhé stránky. Co když zrovna vaříme příliš aromatický pokrm a nechceme, aby vůně zahltila celý prostor, nebo část rodiny chce sledovat oblíbený film, zatímco ostatní preferují klábosení u jídelního stolu? V těchto, i dalších případech přijde vhod některý z oddělujících systémů, které každému dopřejí vlastní kout.

Úhel pohledu

Volba dělicího prvku v interiéru se odvíjí od požadavků. Chceme-li prostory oddělit jen opticky a navíc podle aktuální potřeby, pak jsou vhodné mobilní lehké zástěny. Patří sem paravány, případně můžeme využít vyšší oboustranně uspořádanou skříňku ideálně s kolečky. Japonské stěny, případně posuvné dveře mohou navíc místnosti oddělovat vůči hluku, pachům, světlu apod. Z těchto důvodů je nutné už dopředu si ujasnit funkci jednotlivých prostor a následně vybrat vhodnou variantu k rozdělení prostoru.

Paravány

Patří k základním dělicím prvkům, které se v interiéru objevují již stovky let. Výhodou je jejich skladebnost, různorodá využitelnost a rychlá i snadná přemístitelnost. Abychom ho mohli využívat co nejefektivněji, volme paraván z lehkých materiálů s co nejjednodušším systémem skládání. Konstrukce paravánu vhodného do současného moderního interiéru je ideální ze dřeva nebo hliníku, v určitých případech se hodí také ratanová nebo bambusová. K vyplnění lze použít kteroukoliv tkaninu, od běžných bavlněných látek až po satén, len. Využít ovšem můžeme také tyčky bambusu, sklo, moderní plasty, pomalovaný plech apod. Vzhledem k mobilnosti tohoto dělicího prvku se doporučuje zvolit co nejlehčí materiály.

Maximálně ohebný paraván

Na trhu najdeme také paravány vyrobené z malých částí, které jsou jednotlivě k sobě pospojovány ohebným mechanizmem. Ten umožňuje stěnu tvarovat i do oblouku, což paravány s pevným rámem doposud neumožňovaly.

Obecně platí, že materiálové i barevné provedení by mělo odpovídat charakteru interiéru, ve kterém bude používán. Napodobeniny japonských zástěn (dřevěný rám a papírová pomalovaná výplň) působí v českých interiérech přinejmenším směšně. Podobně jako kované paravány, které mají sloužit v zahradách. Jaký tedy zvolit? Použijte materiály, které jsou uplatněné v daném prostoru. Soustřeďte se zejména na barvu dřeva, skla či odstín malby na stěně, vodítkem může být i potahová látka na čalouněném nábytku. Ty zvolte pro váš paraván. Že jste takový na trhu nenašli? Jednoduchá věc, nechte ho vyrobit šikovným truhlářem.

Oblíbené „japonské“ stěny

Za názvem japonská stěna se skrývá látkový panel, uchycený suchým zipem nebo svorkou do lišty, která se nasazuje do stropní kolejničky, jeho dolní strana bývá nejčastěji zatížená olůvkem, případně může být uchycena v kolejničce, tentokrát připevněné v podlaze. Japonská stěna velmi často slouží jako clona proti slunci, může se ovšem také použít i pro předělení místnosti. Počet jednotlivých panelů se odvíjí od šíře místa, kde budou použity. Kolejničky jsou bílé nebo v hliníkovém provedení a mohou mít jednu až pět drážek. Panely se posouvají pomocí vodicí lišty, případně provázku. Výhodou systému je možnost použití takřka kterékoliv tkaniny. Právě ona je pak měřítkem pro utlumení hluku, světla, pachů a dalších vjemů.

Dekorativní

Firma Koziol nabízí plastové dekorativní barevné čtverečky (velikost 15 x 15 cm), které lze k sobě spojit do nekonečného pásu. I jím můžeme prostor vymezit.

Na pevno, a přece odděleně

Chceme-li místnosti od sebe úplně oddělit, a přitom ponechat variantu, kdy ji budeme používat jako jeden celek, pak nezbývá nic jiného než zde vytvořit posuvné dveře. Jejich vybudování závisí od možností, které poskytuje daná místnost. Dveře totiž mohou být posuvné a zajíždět do speciálně vytvořené kapsy, mohou být skládací, na pojezdech a zasunovat se za sebe apod. Obecně se doporučuje zvolit stejný materiál, z jakého jsou ostatní interiérové dveře, v některých případech může být efektivní čiré sklo. A kde se tato varianta nejlépe uplatní? Posuvnými dveřmi můžeme oddělit jídelní stůl od kuchyně nebo kuchyň od obývacího pokoje. Příjemné je jimi oddělit dva dětské pokoje, kdy vytvoříme variantu jedné rozlehlé místnosti, ve které si děti budou hrát společně, případně je snadno dveřmi oddělíme. Tehdy děti získají každý vlastní pokoj.

Jednoduché řešení

Zejména v malých bytech je nejefektivnějším řešením rozdělit místnosti nábytkem, který lze použít z obou stran. Bývají to jednoduché otevřené stěny s mnoha policemi. Praktické je kolečkové podnoží umožňující snadný přesun na jiné místo.