Přitom docílit ideálních podmínek pro dostatečně vlhký vzduch v domácnosti není nijak složité, stačí si pořídit zvlhčovač vzduchu.

Dostatečná vlhkost vzduchu je důležitá zejména ze zdravotního hlediska. Na nízkou vlhkost vzduchu totiž reaguje sliznice dýchacích cest, která je díky tomu podrážděná a není schopna dostatečně zachycovat viry, bakterie a alergeny. Zvyšuje se i pravděpodobnost alergické reakce, dochází k vysoušení pokožky, praskání rtů ad.

Čeká vás pravidelnost

Obsluha zvlhčovače vzduchu není nijak náročná, ale je spojena s pravidelností. Ti, kteří nejsou schopni dodržovat pravidelné rituály, by proto měli dopředu zvážit koupi přístroje, aby si domů nepořídili další věc, která tu časem bude jen překážet. Do zvlhčovačů se totiž musí nalévat voda, kterou bychom měli odpařit maximálně do tří dnů. V opačném případě ve stojící vodě vznikají choroboplodné zárodky, které bychom prostřednictvím přístroje šířili do ovzduší.

Důležité je rovněž jednou až dvakrát týdně vymývat nádoby, aby se v nich neusazoval vodní kámen. Ostatní pravidla už nejsou zvlášť omezující, přístroj bychom měli položit na zem (případně blízko ní) a používat ho v uzavřené místnosti, ideálně nepřetržitě.

O hodnotě vody ve vzduchu nás informuje vlhkoměr, který může být součástí přístroje, případně ho můžeme zakoupit samostatně. Obecně platí, že bychom měli udržovat vlhkost vzduchu mezi čtyřiceti až šedesáti procenty. Nižší nebo vyšší hodnoty nejsou vhodné pro lidský organismus.

Typy zvlhčovačů:

  • Parní zvlhčovač vzduchu s teplým odparem. Velmi jednoduché zařízení, jehož součástí je topné těleso, ze kterého se po ponoření do vody uvolňuje pára. Teplá pára otepluje vzduch, do něhož stoupá.
  • Parní zvlhčovač vzduchu se studeným odparem. Existují dva typy: v prvním je integrované těleso nasávající vodu. Ta se pomocí ventilátoru odpařuje. Do vzduchu se tak dostává studená pára. Druhou možností je přístroj s rotujícím kotoučem, který rozprašuje vodu na jemné kapky, které jsou pomocí ventilátoru rozprašovány do místnosti.
  • Ultrazvukový zvlhčovač vzduchu. V přístroji vzniká pomocí ultrazvukového vysokofrekvenčního oscilátoru mlžina, která je pomocí ventilátoru vháněna do vzduchu, kde se mění na vodní páru.