Kromě lesklých a lehkých splývavých textilií je vhodným materiálem pro použití v tmavých prostorech sklo, a to v jakékoli podobě, úpravě a funkci. A protože k prosvětlení tmavých místností nestačí jen denní světlo ani finty s barvami a materiály, vezmeme v tomto případě s povděkem světlo umělé, tedy lampy, lustry a LED pásy a další svítidla, která nám pomohou potlačit horší stránky našeho bydlení a navodit v bytě příjemnou atmosféru.

Sklo pro funkci i iluzi

Sklo nám pomůže tmavý prostor zdánlivě zvětšit a prosvětlit. Prosklená dvířka či poličky uberou hmotu skříňkám. Skleněným stolkem je možné nahlížet i na předměty umístěné kolem něj.

Skleněná výplň dveří pomůže opticky spojit dvě místnosti, současně propustí světlo třeba i do chodby bez oken. Totéž zajistí i otvor v příčce, jakési vnitřní okno, které však neslouží k větrání, ale pouze propustí světlo tam, kde je třeba.

S výhodou využíváme v tmavých prostorách i zrcadel. Je známo, že zrcadlo opticky prostor zvětší. Pokud ho v tmavé místnosti navíc obrátíme proti oknu či jinému zdroji světla, odráží a znásobuje jeho množství v místnosti. S výhodou ho využijeme na dveřích vestavěných skříní, které obecně prostor, a tedy i vzdušnost ubírají.

Ovšem je třeba mít na paměti, že příliš mnoho skla působí chladným dojmem. Používáme ho tedy nejen v čiré podobě, ale i tónované, současně vybereme dostatek doplňků v teplých či živých barvách a z příjemných materiálů - měkkých textilií, dřeva a podobně, které umenší strohost a chlad skla.

Lampy, lustry, lampičky aneb Když se nám rozsvítí

A tím je myšleno v bytě, a tím i - i když v nijak hanlivém významu - v hlavě - je přece dokázáno, že dostatek světla v prostoru, kde pobýváme, nám jako by mimochodem zlepšuje náladu, svět vidíme radostněji a optimističtěji, prostě dostatek či nedostatek světla má výrazný vliv na lidskou psychiku. Aby bylo osvětlení místnosti či celého bytu dostatečné, je nutné kromě základního centrálního svítidla instalovat vhodné světlo do každého pracovního či odpočinkového sektoru, a dále samozřejmě i do komunikačních zón - na schodiště a do vstupních prostor a chodeb. Dostatek světla je zvláště důležitý i v jednotlivých zónách v koupelně a kuchyni. Volit můžeme ze stropních, nástěnných či bodových světel. Podle typu vybavení místnosti je možné využít stojací lampy či nastavitelné lampičky na osvětlení obrazů a podobně, případně papírová nebo hedvábná svítidla.

Místního intimního osvětlení docílíme buď různobarevnými stínidly, nebo lampami či vypínači s nastavitelnou intenzitou osvětlení. Při osvětlení koupelny je nutné navíc dodržovat bezpečnostní předpisy, pokud jde o vedení vody a elektřiny.

Foto: www.isifa.com