Dřevo je jeden z pěti prvků ve feng-šuej. Je to materiál spojovaný s jarem, východní energií a růstem. Považuje se za velmi aktivní prvek. Jeho energie směřuje nahoru a do stran tak, jako roste strom. Tvarem prvku dřevo je obdélník.

Z pohledu feng-šuej je velmi důležité rozlišovat aktivní a pasivní podobu prvku dřevo. Za aktivní dřevo se považuje pouze dřevo živé, jsou jím veškeré živé rostliny, které mají kořenový systém a tím aktivní energii růstu. Za pasivní se pak považuje téměř veškeré zpracované dřevo například nábytek. Řezané květiny se za aktivní dřevo nepovažují, ovšem podle feng-šuej nesou velmi dobrou energii, dokud jsou čerstvé. Vadnoucí a suché květiny nesou stagnující negativní energii, a proto nejsou podle feng-šuej vhodné.

Skoro v každém interiéru je přítomný prvek dřevo v pasivní podobě. Dřevěné doplňky a dřevěný nábytek, pokud jsou v přírodních světlých barvách, představují z pohledu feng-šuej neutrální variantu řešení interiéru a jsou vhodné v jakékoliv z devíti životních oblastí. Pokud ovšem zapojíme barvy a tvary, pak neutrální pasivní dřevo může převzít kvality jiného prvku. Například černě zbarvený nábytek vlnitého tvaru bude představovat spíše než dřevo prvek „vody“.

Tradiční feng-šuej považuje přírodní dřevo za nejlepší materiál pro věci mající v domě zásadní význam, jako je například postel a jídelní stůl. Přitom by postel pod sebou měla mít volný prostor pro volnou cirkulaci vzduchu a energie. Čelo postele by mělo byt nejlépe obdélníkového tvaru. Jídelní stůl má být dostatečně velký a dostatečně pevný (v tradičním feng-šuej se preferovala velká rodina). Jídelní stůl symbolizuje rodinné štěstí. Když je dostatečně pevný, znamená to, že rodina zvládne jakékoliv problémy a zůstane pohromadě. Tvar stolu by měl být nejlépe ovál nebo obdélník se zakulacenými rohy. Ostré hrany nejsou podle feng-šuej dobré.

align: right

Podle světových stran by měl prvek dřevo dominovat ve východním a jihovýchodním sektoru. V jižním sektoru tento prvek podporuje zde sídlící „oheň“, vyplývá to ze základního vztahu dřevo krmí oheň. V těchto třech sektorech je vhodné zapojit jak pasivní, tak především aktivní podobu prvku „dřevo“. Zdravé rostliny v květináčích s okrouhlými listy jsou vhodným doplňkem pro východní a jihovýchodní sektor. Rostliny s červenými květy a s rovnými listy směřujícími vzhůru jsou vhodné především pro jižní sektor. Východní sektor domu podle feng-šuej odpovídá za dobré rodinné vztahy a zdraví. Vhodným doplňkem pro tento sektor jsou dřevěné doplňky a rodinné fotografie v dřevěných rámech. Jihovýchodní sektor odpovídá za bohatství. Dobrým doplňkem pro tuto část může být například dekorativní dřevěná truhla, která bude symbolizovat rodinné bohatství. Jižní sektor odpovídá za úspěch a společenské uznání. Podpořit lze například soškou orla nebo koně vyrobenou z načervenalého dřeva.

Velmi příjemně na člověka působí kombinace prvku „dřevo“ a „země“. V takovém interiéru může být prvek dřevo zastoupen například přírodním dřevěným nábytkem a dřevěnou podlahou. Prvek „země“ - velkou pohodlnou sedačkou a barevným řešením zdi (krémová, meruňková).

Pasivní podoba prvku „dřevo“ výborně ladí i s dalšími třemi prvky: kovem, vodou a ohněm. Ovšem důležité je zvolit správnou barevnou kombinaci a tvar. Tak například oblast kovu se nachází v západním a severozápadním sektoru domu. Zde je nejvhodnější použít světlejší odstíny dřeva (bříza, javor) v kombinaci s kovovými doplňky. Velmi vhodné jsou kulaté tvary.

TIP REDAKCE: Dřevo je materiálem, který jsme si oblíbili nejen v interiéru. V kurzu je dřevo i na fasádě. Kouzlu dřevěných fasád můžete podlehnout v prosincovém čísle časopisu Dům a zahrada, které je v prodeji od 15.11.2011.