Paní Simona měla přání, aby byla kuchyně barevně řešená v bílé barvě, v kombinaci se šedou. V obývacím pokoji chce mít sedačku přes roh, krbová kamna nebo krb, konferenční stolek a LCD televizor, s možností zakrytí posuvnými dvířky.

Kuchyně je poměrně prostorná, skýtá velké množství úložných prostor i velkou pracovní plochu, díky umístění ostrůvku. K němu jsem navrhla barové sezení, pokud by na něm paní Macháčková netrvala, jídelní stůl by se mohl přisadit k zadní části ostrůvku a zvětšil by se prostor pro obývací část.

V kuchyni je vestavěná chladnička, vedle kompaktní trouba v kombinaci s mikrovlnnou troubou a nad ní vestavěný kávovar. Varianta bez kávovaru by byla klasická trouba, nad ní mikrovlnná.

Protože je v kuchyni poměrně velké okno (které poskytuje dostatek přirozeného osvětlení), zvolila jsem odsavač par vestavěný do skříňky, kterou lze ještě využít na uložení nádobí, protože je poměrně velká. Na druhou stranu od okna jsem dala roletkovou skříňku, která je praktická na uložení drobných domácích spotřebičů (toustovač, mixér, kuchyňský robot, rychlovarná konvice, případně chlebník apod.). Vedle dřezu je plně vestavěná myčka. Mycí centrum i varné jsem umístila na jednu stranu kuchyně, aby byl ostrůvek plně využitelný jako volná pracovní plocha. Mezi dřezem a varnou deskou je také ještě dostatek pracovního prostoru. Kuchyně je velice praktická a bude se v ní určitě dobře vařit.

Obývací pokoj je velice jednoduše řešený. Je to základní místnost domácnosti, je centrem jednak setkávání s přáteli, odehrává se zde společenský život, a jednak v něm relaxujeme. Je to prostor s mnoha funkcemi, ale zároveň jednotný, ve kterém může každý člen domácnosti realizovat svoje činnosti.

Z hlediska ergonomie je zapotřebí vyřešit několik požadavků na multifunkční prostor, jakým obývák je - sezení, ukládání, odkládání, sledování televize, poslech hudby a v neposlední řadě kvalitní osvětlení. Velice důležitý je výběr kvalitního sedacího nábytku. Při výběru musíme brát v úvahu nejenom design, ale také rozměr, tvar a povrchové zpracování. Přihlédneme také k tomu, kdo bude sedací nábytek využívat. Mladá rodina s dětmi má jiné požadavky než senioři, pro které je priorita výška sedu, aby se jim dobře vstávalo. Dominantní je pohovka, doplněná dalším sedacím nábytkem - křesly, taburety, chaise lounge - ty nemusí být součástí kompletu, mohou mít i odlišný design. Další důležitá věc jsou konferenční (odkládací) stolky. Při volbě rozměru volíme hlavně podle funkce.

Pro paní Macháčkovou jsme nechali navrhnout ještě koupelnu, jak to dopadlo, uvidíte příště.

TIP REDAKCE: Nechte si také navrhnout interiér. Pošlete nám prostřednictvím fotogalerie 3D návrhy na přání půdorys místnosti s označením rozvodů a oken a popisem vašich požadavků na styl, rozvržení a třeba i pár fotografií současného stavu místnosti. Pak už sledujte naše stránky, ať se dozvíte, zda jste byli vybráni a jak dopadlo řešení vašeho interiéru našimi návrhářkami.

V případě, že potřebujete poradit s návrhem kuchyně, posílejte podklady na adresu navrhy@kuchyne.cz. Pak sledujte stránky Kuchyne.cz, zda byl váš požadavek vybrán a zrealizován.

Text a obrázky: Petra Kolaříková – Návrhy a realizace interiérů – www.design-domova.cz, tel.: 775 565 351