Navzdory barevnému citu majitele nevyznívá interiér nijak dobře, spíše naopak. Působí rozpačitě, nepřesvědčivě, téměř nehotově.

Koberec - největší chyba interiéru

Nejkřiklavějším nedostatkem tohoto interiéru je koberec. Ačkoliv je z kvalitního materiálu, má decentní stylový vzor a dokonale barevně ladí s fialkovou výmalbou, jeho velikost a hlavně vztah k pohovce nebyl zvolený šťastně. Pokud je orientovaný podél protilehlé stěny a nábytkem postaveným podél ní, měl být rozhodně menší, aby nekonfrontoval intimní prostor starožitné sedačky. Koberec v její bezprostřední blízkosti by měl naopak pozici podporovat a zvýraznit, nikoliv napadat nebo zpochybňovat. Ideální volbou by byl atypický kruhový nebo oválný koberec.

Pohovka, na které je chybou deka

Starožitná pohovka v pozadí je nádherný solitér, který si zaslouží patřičnou pozornost a péči. Co si ovšem rozhodně nezaslouží, je zakrývání sedáku do pomačkané kostkované deky nevalné kvality. Zřejmá snaha prodloužit životnost denně zatěžované plochy a ochránit originální čalounění se díky necitlivému výběru nejen míjí účinkem, ale zbytečně kazí celkový dojem. Pokud je nevyhnutelně nutné jakoukoliv sedací soupravu z těchto nebo podobných důvodů zakrývat, je třeba volit barvu, materiál i vzor přehozu s velkým citem a rozvahou.

Knihovna je v interiéru chybně umístěna

Tři díly americké knihovny v roli odkladního stolku mají své nesporné kouzlo. Lze zpochybnit jejich polohu v těsné blízkosti schodů do atypicky řešeného patra. Drobný solitér v tomto místě překáží, protože zasahuje do komunikační zóny a tomu je třeba se při návrhu dispozičního řešení jakéhokoliv interiéru důsledně vyhýbat. Pokud je na druhé straně pohovky volné místo, bylo by ideální ji přemístit právě tam. Pokud ne, je vhodné jít opačnou cestou a udělat z nouze ctnost - její nevyhnutelně danou pozici v interiéru zvýraznit např. dekorativní stolní lampou s výrazně barevným stínidlem.

Obrazy - druhá největší chyba interiéru

Obrazy jsou vedle koberce největší slabinou tohoto interiéru. Jejich výběru nelze nic vytknout - jsou ve stejném stylu i barevnosti, kvalitní a vkusné, s dokonalým respektem k danému interiéru. Horší je to s jejich adjustací a rozmístěním na stěně, které má zřejmě opisovat sklon schodiště. Navíc ve skupině obrazů patří těm největším centrální pozice. Největší obraz proto bez pochyby patří nad střed sedačky a menší do jeho bezprostřední blízkosti tak, aby společně vytvořily malebnou lehce asymetrickou skupinku. Polovinou efektu je - kromě správné pozice na stěně - kvalitní rám!

Architektura

align: right

Řešení interiéru naznačuje, že jeho majitel miluje krásné předměty, jemné něžné pastelové odstíny a útulnou atmosféru. K těm se ovšem strohá bílá zeď s černou subtilní konstrukcí prosklených vstupních dveří příliš nehodí, protože působí lehce industriálně. Stěnu by zjemnila lomená bílá, měkce krémová nebo světlounce písková. Také dveře by si zasloužily nátěr v jiné barvě - ideálně o odstín sytější nežli navazující stěna. S respektem k architektuře stavby by to mohla být barva hořké čokolády, která zachová původní charakter, ale přiměřeně změkčí jejich výraz.

Doplňky

Doplňky v tomto interiéru buď zcela chybí, nebo není využitý jejich potenciál. Váza na zemi si zaslouží vystavit na důstojnějším místě a rozzářit květinovým pugétem. Koberec a obrazy potřebují ještě další interiérové prvky. Nejcitelněji sedačce chybí konferenční nebo alespoň odkladní stolek. Vysoká stojací lampa na čtení u schodiště společně se stolní lampou stejného designu na přemístěné knihovně vytvoří sedačce působivý rámec, který sestavu povýší na jasný kompoziční záměr. Textilní vzorované polštářky opakující barvy z okolí dodají sedačce více života a vzruchu.