Lustr

Nejvíce rušivým prvkem celého interiéru je na první pohled lustřík. Ačkoliv je velmi půvabný a tvarově atraktivní, do daného prostoru se nehodí. Obývací pokoj na fotografii má totiž jeden fatální handicap, kterým je extrémně nízký strop, a závěsný lustřík ve tvaru vertikály prostor ještě více opticky snižuje. V tomto specifickém případě by se měl výběr lustru omezit pouze na nástropní svítidla se skleněným, případně něžnějším a emotivnějším textilním širmem. Prostor by se s přisazeným svítidlem opticky vyčistil, otevřel a nechal vyniknout obrazy na krbové římse.

Tmavý strop

Očividné prostorové nedostatky interiérů se bytový architekt nebo designér obvykle snaží řešit pomocí osvědčených prostředků a triků, které mají z titulu své funkce k dispozici. Na nízký strop odjakživa platila bílá barva. Může být jemně lomená nebo téměř neznatelně tónovaná do barev převládajících na ostatních plochách v interiéru. Takto nízký pokojík by měl mít světlý strop mezi svými prioritami. Posmutnělá barva přírodního betonu mu nejen opticky přidává výšku, ale celý interiér díky ní působí pošmourně a smutně i během dne.

Velké obrazy

Obrazy v tomto pokojíku hrají díky svým rozměrům, výrazné grafice a barvám prim. Do interiéru těchto rozměrů patří spíše drobnější obrázky, které by jeho měřítku odpovídaly lépe než velkolepé plátno a rozměrné obrazy. Největší škodu tu napáchala dvojice grafik nad krbem, která působí jako sloupy namáhavě rozpírající krbovou římsu a strop. Tyto obrazy by se měly každopádně přemístit jinam, kde najdou dostatek místa, budou moci volně dýchat a vyniknout. Velkolepé červené plátno s rozzuřeným býkem se v poměru k velikosti stěny pohybuje přesně na hranici přijatelnosti.

Aranžmá ve váze

Stejně nepřehlédnutelné jako obrazy na stěnách jsou i dekorativní aranžmá. Suchá vazba ve váze vedle krbu je bohužel nepříliš dobrým příkladem. Jednak se neúspěšně přetahuje o pozornost se strukturou listoví spuštěného lustříku a kromě toho svými rozměry neodpovídá stísněnému prostoru skromného pokoje. Dokonce ani rozměr naaranžovaných travin nerespektuje rozměry vázy. Pokud by se kytice výrazně zkrátila a doplnila na druhé straně krbu „dvojčetem“, dala by se snad její přítomnost v tomto svérázném pokoji akceptovat.

Červené křeslo

Doplňky v tomto interiéru naplňují charakteristiku originálních artefaktů - jejich výběr je opět velmi osobitý a odvážný. Jakkoliv se zdá, že červená čalouněná židle s motivem modrých lvů se hodí k červenému obrazu s býkem, opak je pravdou. Podobné barvy a motiv nevytvářejí symbiózu, ale jsou si navzájem nepříjemnými rivaly. Barevně nenápadný solitér by nechal naplno vyznít výrazný obraz, který má ambice hrát hlavní roli mezi ostatními dekoracemi. Také portrét na sousední stěně by měl síle jeho temperamentu raději ustoupit.

Stojací lampa

Stojací lampa u pohovky napravo je unikátní kousek. Těžké kované podnoží je pravděpodobně úlovkem z kontejneru nebo v lepším případě z blešího trhu, dotvořený spletí drátů k představě svérázného majitele a pravděpodobně také tvůrce tohoto interiéru. Bez ohledu na jeho problematickou estetiku už nelze přehlédnout, že stínítko je na stojací lampu tohoto rozměru a účelu směšně malé. Je určeno na stolní lampu s krátkou nohou a v tomto kontextu se zbytečně diskredituje. Přiměřeně velký širm s totožným vzorem by lampě i interiéru zajistil důstojnější výraz.