Koberec provází naše kroky již od starověku. Dokáže být praktickým a zdobným zařizovacím předmětem, ale také dobrou investicí. To však předpokládá zvolit ruční práci, což ani zdaleka neznamená klasické vzory. Starými technologiemi dnes orientálci zpracovávají i dekory docela moderní. Žádejte certifikát Ke každému prodanému ručně vyrobenému koberci přidělují seriózní prodejci certifikát původu a kvality. Tímto potvrzením specifikují, kde byl koberec utkán, jeho přesné rozměry, stáří a materiály, z nichž byl vyroben. Užitečný je zejména u sběratelsky hodnotných nebo pravých nomádských koberců, k jejichž určení je potřeba především zkušenost. Lokalita bývá v certifikátu stanovena nejen geograficky, ale i etnicky. Často je vymezen i kmen či větev kmene, jehož příslušníci koberec vytvořili. U starožitných koberců certifikát garantuje i dobu vzniku. Zvlášť se zabývá i materiály použitými ve všech částech koberce, nejen ve vázané části, ale i v osnově a útcích. Certifikát se věnuje také symbolice a použitým vzorům. Druhy koberců Původní nomádské koberce jsou vázány perským nebo tureckým uzlem z prvotřídní ručně spřádané vlny. Vlněné vlákno je většinou barvené přírodními barvivy. Velikost nomádských koberců se různí, stejně jako bohatá škála symbolických dekorů.

Atraktivní nepálské koberce tibetského typu jsou vázány tibetským uzlem z australské nebo novozélandské vlny a jejich předností je široká škála barev a příznivější ceny. Nabízeny jsou na českém trhu od velikosti tři krát čtyři metry až po docela malé koberečky.

Nové koberce afgánské produkce jsou ručně vázány z kvalitního spředeného vlákna. Základem jejich kvality je vynikající vlna z Ghazny, což je město v Avgánistánu vyhlášené jako tržiště vlny. Tato vlna je bohatá na lanolin, který zvyšuje odolnost koberce a lesk. Použité motivy jsou převážně kavkazské.

Gabehy jsou koberce z oblasti Šírázu v Persii (dnešním Iránu), které jsou charakteristické vysokým chlupem. Název Gabeh je odvozen od perského slova vyjadřujícího pojem nestříhaný nebo vlasáč.

Nomádské kelimy jsou koberce bez vázané části (tkané gobelínovou technikou) a jejich popularita stoupá i díky nižší ceně. Barvení vlny Vázání koberců je proces, k němuž je potřeba zejména vysoká míra zručnosti. Tkané motivy perských koberců si zachovávají tradici starých vzorů, ale ne zřídka sahají výrobci k vzorům moderním. Nejkvalitnější koberce jsou vyrobeny z vlny vysokohorských karakulských ovcí nebo již zmiňované australské vlny. Samotnému vázání předchází barvení, které se několikrát opakuje, aby barva zůstala stálá. Barviva jsou většinou přírodní.

Osnova koberce bývá z pevných vláken jak vlny, tak bavlny nebo hedvábí. Rámy, na nichž jsou koberce napnuty mohou ležet nebo být upevněny ve vertikální poloze. Stříhání vlasu koberce se provádí ručně velkými nůžkami. Výšku si může určit odběratel nebo dokonce i budoucí majitel. Čištění Na závěr výroby se koberec pere, aby se odplavily zbytky neuchycené barvy, dotáhly uzlíky a vysrážela vlna. V poslední lázni je obsažen přírodní přípravek, který chrání koberec až tři roky proti škůdcům. Nezanedbatelná je poslední operace výroby, a to správné napnutí a sušení, která zajistí koberci rovný tvar. Při údržbě koberce je nejdůležitější zbavovat ho pravidelně prachu, ale pozor: první vysátí koberce by mělo proběhnout až po třech nebo čtyřech týdnech, kdy je vlas tak zvaně ušlapán. -das-