Nad oběma pokojíčky rodiče dětem zařídili hernu, a protože jsou ještě malé - 4 a 6 let, je potřeba, aby schody do podkrovní herny byly bezpečné. Manžel paní Žočkové by tam dal provazový žebřík, nebo žebřiny, ale to se mi pro tak malé děti nezdá vhodné.

Podíváme se nejprve, jaké požadavky obecně musí splňovat schodiště v domě nebo v bytě. Jelikož patří k tak zvaným domovním komunikacím, podléhá normám a předpisům. Ty stanovují poměr stoupání, které vyplývá z šířky a výšky stupně a sklonu schodiště, ale také například šíři schodiště a podchodnou výšku, která je ideálně 200 cm. Hlavní schodiště v rodinném domě musí mít minimální šířku 90 cm. Pokud se jedná o podkrovní místnosti, obývané pouze příležitostně, tam už normy tak přísné nejsou, postačí jednoduché pomocné schodiště.

Aby pohyb po schodišti byl pohodlný a hlavně bezpečný, byl vytvořen vzorec, jehož pomocí se dá spočítat ideální výška a hloubka jednotlivých stupňů. Tento vzorec vychází z předpokladu, že průměrná délka kroku je 630 mm. Náš vzoreček tedy zní: 2h+b = 630, přičemž h je výška a b hloubka. Rozumná minimální výška stupně je 150 mm, maximální 190 mm (v případě velké nouze 210 mm). Výšku schodiště počítáme od podlahy k podlaze (nikoliv ke stropu). Výšku dělíme číslem mezi 150 a 190 mm. Musí nám vyjít celé číslo - počet schodů.

Vraťme se ale zpět k paní Žočkové. Podle projektu domu, který zaslala, je výška místnosti 2750 mm. Na takovou výšku by schodiště muselo být hodně dlouhé, případně do tvaru písmene „L“ nebo „U“. Dalším dost podstatným problémem je otvor do podkroví, který je pouze 600 x 1000 mm. Delší strana otvoru je navíc na stranu, kam schodiště být nemůže, protože je tam okno. Rozměry otvoru jsou dané umístěním trámů. Jelikož se mi otvor zdá opravdu příliš malý, doporučila bych paní Žočkové trám podepřít a zvětšit vstupní otvor. Současné řešení je nevyhovující.

Vzhledem k tomu, že přímé schodiště by bylo příliš dlouhé, navrhla jsem řešení, kdy jednotlivé stupně tvoří skříňky hluboké 1100 mm, aby schodiště bylo opravdu bezpečné. Ve výšce 1500 mm jsem na poslední skříň umístila strmější schodiště se zábradlím. Celé schodiště jsem kvůli většímu bezpečí opatřila zástěnou. Průchod mezi ní a zábradlím horního schodiště je 600 mm.

Protože se jedná o dětský pokoj pro 6letou holčičku, jeho návrh je hodně barevný. Barvy se dětem líbí a povzbuzují u nich fantazii. Barevné řešení vychází z tapety na zdi u schodiště. Všechny barvy z ní se opakují na nábytku a doplňcích. Pokud zvolíme hodně barevné řešení, dbáme na to, aby odstíny barev, které použijeme, byly stejné, to znamená, aby červená nebyla jednou korálová, podruhé rudá a potřetí bordó. Doufám, že se návrh bude líbit hlavně obyvatelce tohoto pokojíčku a bude se v něm cítit dobře. Myslím si, že nabízí mnoho prostoru jak na učení, tak pro hry.

Prohlédněte si zadání čtenářky

Návrhy a realizace interiérů, www.design-domova.cz

TIP REDAKCE: Nechte si také navrhnout interiér. Pošlete nám prostřednictvím fotogalerie 3D návrhy na přání půdorys místnosti s označením rozvodů a oken a popisem vašich požadavků na styl, rozvržení a třeba i pár fotografií současného stavu místnosti. Pak už sledujte naše stránky, ať se dozvíte, zda jste byli vybráni a jak dopadlo řešení vašeho interiéru našimi návrhářkami.

V případě, že potřebujete poradit s návrhem kuchyně, posílejte podklady na adresu navrhy@kuchyne.cz. Pak sledujte stránky Kuchyne.cz, zda byl váš požadavek vybrán a zrealizován.