Kuchyně ve dvou variantách: Kterou si vybrali?

Kuchyně ve dvou variantách: Kterou si vybrali?

Členitá místnost, určená pro kuchyni, nabízí více variant řešení, nemusí však jít ani zdaleka o řešení jednoduchá...

Mladý pár koupil v okresním městě dům ze třicátých let, o nutné rekonstrukci nebylo pochyb. Největší zásahy se jako obvykle týkaly koupelny a kuchyně, a to především kvůli rozvodům vody, elektřiny a plynu. Pro kuchyni byla vybrána místnost obrácená na jih do udržované, útulné zahrady. O jejím zařízení měli sice majitelé svou představu, do určité míry atypický prostor je však odrazoval od realizace svépomocí. Majitelka upřednostňuje v bydlení myšlenky feng-shui, chtěla tedy varné centrum obrácené proti vstupu do kuchyně. Dřez měl být u okna do zahrady, troubu si z praktických důvodů přála ve výši očí, současně toužila také po ostrůvku. První návrh tedy vychází z těchto požadavků, druhá varianta pak pracuje s možností realizace kuchyně ve tvaru písmene „L“ bez ostrůvku, ta pak ponechává v kuchyni o něco více prostoru.

Nové okno pro světlo v kuchyni

Členitost místnosti neumožňovala jednoduché řešení, bylo nutné respektovat výklenek s velkým oknem, z chodby a ze sousedního obývacího pokoje sem navíc vedou dvoje dveře, které člení další dvě stěny, rohem místnosti prochází současně komín, s nímž bylo také nutné počítat. Protože k němu budou připojena krbová kamna, nebylo vhodné postavit vedle něj kvůli teplu lednici či spížní skříň. V místnosti byla sice původně v rohu místnosti zděná spíž, majitelé se však rozhodli ji vybourat. Toto místo tedy bylo díky dispozicím celého prostoru předurčeno k umístění lednice a spížní skříně v obou návrzích nové kuchyňské sestavy, a to i proto, že do jiné části kuchyně je nebylo možné z estetických či funkčních důvodů umístit. Velké okno, nacházející se ve výklenku, sice stačí k dostatečnému osvětlení místnosti, ovšem v případě vybudování kuchyně v části bez okna by to znamenalo celodenní svícení, a veškeré činnosti by se tak musely odehrávat při umělém osvětlení, což není optimální. Protože však dům procházel celkovou rekonstrukcí, rozhodli se majitelé pro další okno ve stěně. S ním pak bylo nutné také počítat v návrhu skříňky či poličky v horní části jsou proto navrženy tak, aby bylo možné bezpečně a dostatečně otevírat okno při větrání i při mytí.

Varianta I. – ostrůvek a dřez pod oknem

První varianta návrhu respektuje všechny požadavky majitelky. Vlevo od vstupních dveří z chodby se nachází lednice a spížní skříň, a protože jsou stranou a tedy z hlediska vzdálenosti od kuchyňského pracoviště i „trochu z ruky“, patří k nim servírovací vozík, na který ten, kdo vaří, naskládá potřebné potraviny a najednou je převeze k pracovnímu místu. Místnosti dominuje ostrůvek s varným centrem a závěsnou digestoří. Samotná kuchyňská linka začíná vedle komína skříní, hlubokou 60 cm, v níž je umístěna mikrovlnná a pečicí trouba. Následující spodní skříňky jsou kvůli nedostatku místa hluboké pouze 40 cm. Z praktických důvodů jsou vybaveny zásuvkami s plnovýsuvem. Úložného prostoru je v kuchyni i přesto dost, neboť zmíněné zásuvky, ostrůvek i skříňka pod oknem, hluboké opět 60 cm, pojmou dostatečné množství věcí. Dřez je umístěn pod novým oknem, vedle něj zakončuje sestavu myčka. Výklenek se přímo nabízí pro umístění jídelního koutu. Tato sestava je vybavena elektrickou varnou deskou, ta však může být nahrazena i deskou plynovou, neboť rozvody budou dokončeny až poté, co se majitelé rozhodnou pro jednu z variant. Horní skříňky jsou doplněny skleněnými policemi. Možnou nevýhodou této sestavy je užší pracovní deska a o něco menší pracovní plocha. Předností je naopak „zabydlenost“ kuchyně a snadný přístup ke všem skříňkám.

Varianta II. – klasika do „L“

Druhá varianta je řešena do tvaru písmene „L“. Lednice a spížní skříň jsou opět umístěny v rohu vedle vstupních dveří a kvůli pohodlí s přepravou surovin k vaření je i zde k dispozici servírovací stolek. Sestava opět začíná vysokou skříní s troubami. Tato dispozice umožňuje instalaci všech následných spodních skříněk v klasické šířce 60 cm. I zde jsou z praktických důvodů využity v hojné míře zásuvky s plnovýsuvem. Varné centrum je zde umístěno přibližně ve střední části delší strany linky, dřez je z důvodů optimální dispozice umístěn v tomto případě v rohu, ale stále u okna. Myčka se nachází mezi varnou deskou a dřezem. Varná deska je zde plynová, v závislosti na volbě majitelů může být ale změněna na elektrickou. Na poslední spodní skříňce je postavena úzká skříňka s roletkou, která opticky zakončuje celou sestavu. Do ní je možné ukládat varnou konvici, mixér a další přístroje, které je třeba mít po ruce, ovšem na lince působí neskladně. Horní skříňka je zde pouze jedna, z důvodu umístění digestoře by zde další horní skříňky nevypadaly hezky, jsou tedy nahrazeny skleněnými policemi. Z důvodu většího prostoru je v této variantě jídelní stůl součástí kuchyně, bylo také možné zvolit stůl kulatý, který je obecně náročnější na potřebné místo. Vpravo u vstupních dveří z chodby se nachází další tři skříňky s hloubkou pouze 40 cm, dvě jsou opatřeny proutěnými košíky, které místnost zútulní, a současně tak skříňky působí i vzdušněji. Nad nimi jsou opět umístěny skleněné police.

Majitelé si nakonec vybrali první variantu, protože více odpovídala jejich představám o využití prostoru. Ocenili servírovací stolek, dřez u okna s výhledem do zahrady a ostrůvek. Varnou desku zvolili plynovou.

Tři varianty kuchyně, která je moderní a hodí se ke starému příborníku, naleznete na stránkách kuchyne.cz

Návrhy a text: Dana D. Daňková

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte šikovného podlaháře?

Zadejte si poptávku v kategoriích: podlahy,spotřebiče,skříně.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: rekonstrukce bytu v Brně, Rekonstrukce dvou pokojů a chodby, Dodávka plovoucích dřevěných a laminátových podlah do RD Račice.