Co do výběru materiálu, přednost by měla být dávána především přírodním. Preferujeme světlejší barevné odstíny před tmavšími variacemi. Dětský nábytek, feng-šuejKontrastní kombinace barev, například červená a modrá, v sobě nesou konfliktní energii, která do dětského pokojíčku nepatří. Z tohoto důvodu je vhodnější od křiklavých kontrastů upustit. Lepší je volit nábytek v jemnějších odstínech bez výrazných barevných ozdob. Barevnost pokojíčku pak lze velmi úspěšně doladit v podobě různých doplňků a dekorací. Ty také navíc můžeme příležitostně obnovovat a měnit.

Pozor na ostré hrany

Při výběru dětského nábytku se snažíme vyhýbat ostrým hranám a rohům. Proto preferujeme zavřené police před otevřenými. Jako příklad si lze představit skříňku s knihami (dětská knihovnička) a poličku s knihami. Každá kniha má na vazbě hrany a ty míří do prostoru. Pokud jsou knihy ve skříňce za zavřenými dvířky, agresivní energie vycházející z hran se přes dvířka nedostane. Pokud jsou ale knihy pouze na poličce, šíření agresivní energie nebrání nic. Ta pak symbolicky rozřezává prostor, a to podle feng-šuej není dobře. Pro dětský pokojíček budou ideální variantou spíše obdélníkové a čtvercové tvary se zaoblenými hranami. Pokud jde o velikost nábytku, pak je nižší a střední velikost skříněk lepší volbou než skříně velké a vysoké.

Feng-šuej, dětský nábytek, postelFeng-šuej říká palandám NE

Zvláštní pozornost vyžaduje správný výběr postele. Lepší je volit postel bez úložného prostoru. Výška postele by měla být 15 – 25 cm nad podlahou. Zaručí to dobrou cirkulaci vzduchu a energie pod postelí a zároveň snadnější úklid. Postel by měla mít pevné čelo nejlépe obdélníkového tvaru. Vhodným materiálem pro tento kus nábytku je přírodní dřevo.

Postele nad sebou podle feng-šuej nejsou dobrou volbou. Ten, kdo spí dole, může podvědomě zažívat pocit ohrožení a ten, kdo spí nahoře, pocit nejistoty. Ve své praxi jsem zažila případy, kdy měly děti spící na dvoupatrové posteli problémy se spaním a strachem. Při umisťování postele do pokojíčku se má dávat pozor také na to, aby nad postelí nevisely police a už v žádném případě závěsné skříňky. Vyvolává to pocit ohrožení a ruší regeneraci a spánek dítěte.

Nábytek podle potřeb dítěte

Feng-šuej, dětský nábytek, postel Počet kusů nábytku, který vybíráme do pokojíčku, by měl odpovídat potřebám a věku dítěte. Ve feng-šuej platí pravidlo, že méně je někdy více. Zároveň je ale lepší do dětského pokojíčku zvolit účelově rozdělený nábytek než jednu skříň pro všechno. Účelové rozdělení nábytku totiž učí děti pořádku a systematičnosti. Tak například odkládaní knih do knihovničky, oblečení do šatníku a hraček na jim vyčleněná místa.

Marina Kopecká, www.kralovnafengsuej.cz

Foto: Hülsta, Alax, www.isifa.com, www.thinkstockphotos.com