První, co asi většina z nás řeší při očekávání potomka, je místo na spaní. Postýlka by měla stát na teplém a světlém místě. Nikdy však ne u topení, aby nedošlo k přehřátí organismu, ani u okna, protože dětem vadí průvan. Kromě vhodného umístění postýlky můžeme zabránit průvanu také přivázáním textilních zábran kolem obvodu postýlky. Příčky postýlky by od sebe neměly být umístěny více než 8 cm, aby jimi dítě neprostrčilo hlavičku, ale ani nesmějí být příliš blízko sebe, aby si do nich nevklínilo ruku nebo nohu.

Batole

Přibližně ve věku 4. měsíců začíná malý človíček poznávat své okolí tak, že vše, co najde, si strká do pusy. Bránit bychom mu v tom neměli, ale musíme věnovat pozornost materiálům, z jakých jsou hračky a vybavení dětského pokoje. Každý prodejce takového zboží by měl být schopen doložit nezávadnost materiálů. V blízkosti dítěte by také nemělo být nic tak malého, aby to mohlo spolknout, na to je třeba pamatovat i u hraček vyrobených z několika částí. Pokud je příliš snadné je rozebrat, dítěti v tomto období do ruky vůbec nepatří.

Ostré hrany

Když dítě povyroste, začne si užívat každý kout svého pokoje, a to často až příliš nadšeně. Abychom zabránili úrazu, v první řadě je potřeba zajistit všechny hrany. Rohy nábytku i otevřené police opatříme ochrannými kryty, skleněné výplně nahradíme plexisklem (které může navíc dětský pokoj barevně oživit) atd. Možností je mnoho, ale tou vůbec nejlepší je koupit nábytek se zaoblenými rohy. Také dvířka by měla být bez úchytek, které nebezpečně ční nad plochu dvířek.

Kam s regály

Zcela se vyvarujeme kovům a sklu a zvolíme nábytek dřevěný nebo plastový s textilními doplňky. Svítidla by měla mít plastová, textilní nebo papírová stínidla a měla by být lehké konstrukce. Všechny vyšší regály a skříně je potřeba ukotvit ke stěnám, jinak je na sebe dítě může převrhnout, třeba když si bude hrát na horolezce.

Podlaha

Dbát musíme také na podlahy. Protože malé dítě často leze „po čtyřech“, na velkoplošném syntetickém koberci by se mohlo odřít na dlaních nebo kolenou. Ideální je proto pořídit takovou podložku, na které k tomuto nemůže dojít, a to např. pěnovou nebo bavlněnou prošívanou podložku plněnou tenkým molitanem nebo kusový koberec s hustým krátce střiženým vlasem.

Výrobci myslí na všechno, a tak lze koupit také bezpečnostní kryty (záslepky) na elektrické zásuvky nebo dětské pojistky na okna. Běžné okenní pojistky však děti dříve či později „prokouknou“, raději tedy použijme speciální zámek, který nelze bez klíčku nijak překonat. Děti jsou opravdu vynalézavé, ale především ohledně bezpečnosti je potřeba, abychom před nimi měli vždy dostatečný náskok.

-jop-

Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com