Prostoru v našich příbytcích je v podstatě vždy nedostatek, některé byty jsou však menší než malé. Velkou část plochy v bytě zabírá již tradičně postel, ideálním řešením pro získání pár metrů čtverečních navíc tak může být v takových malých bytech a garsonkách vyzvednutí postele do výšky na patro tak, aby bylo možné prostor pod ní ještě využít. Jestliže se pro tuto variantu rozhodneme, je možné buď pořídit takovou postel „na bidýlku“ již hotovou, takzvaně samostatně stojící, případně zvolit vestavěné vyvýšené patro, opět zakoupené jako stavebnici, zhotovit ho však může také truhlář nebo, pokud jsme zruční, zvládneme stavbu svépomocí. Materiálem bývá nejčastěji kov nebo dřevo. Konstrukce zvýšeného lůžka může být různá, vždy je však nutné myslet na to, že ze zdravotního hlediska i kvůli komfortu spaní je nutné, aby od podesty patra ke stropu zbýval minimálně 1 metr. Ve starších domech s vysokými stropy může jít o komfortní rozšíření bydlení, ovšem při běžné výšce místnosti okolo 2,5 metru existuje vždy určité omezení.

Kreativita a praktičnost v jednom

Jestliže konstruujeme „visuté“ lůžko svépomocí, můžeme k tomu využít i další kusy nábytku, například skříně, které částečně podepřou z jedné strany podestu, ale současně budou dál plnit svou funkci. Na skříň připevníme také žebřík, ovšem pro přístup do “ložnice“ může sloužit i schodiště ukotvené do stropu, které celek ozvláštní, současně tak ušetříme část potřebného materiálu. Konstrukci tvoří kromě lůžka skříňky a další úložné prostory – například množství zásuvek, do kterých lze přehledně umístit věci rozměrnější i drobnosti. Jestliže chceme pod postelí volné místo, je možné sem umístit knihovnu, zřídit zde sezení pro návštěvy, čtenářský či televizní koutek nebo prostor stylově zařídit jako malé komorní sezení pro čajový či kávový koutek a podobně. A pokud nejsme příznivci velkého množství skříní, nebo na ně v bytě nemáme místo, umístíme v prostoru pod postelí regály k ukládání oblečení či jiných věcí, které mohou být osazeny navíc zásuvkami na kolečkách nebo s plnovýsuvy, jaké využíváme v kuchyních, a vždy by měly být přístupné z obou bočních stran. V regálech mohou být také třeba jen police, případně do nich zabudujeme ramínkovou tyč jako do šatní skříně. Místo pod lůžkem ale můžeme využít i k vybudování minipracovny s psacím stolem a několika poličkami na knihy či šanony.

Minipokoj pro děti či dospělé

V případě umístění lůžka do rohu je možné ze skříní a regálů vytvořit stupňovitý vstup na lůžko a k regálům přistupovat pouze z boku. I do tohoto prostoru lze umístit sezení či pracovnu s tím, že část bude pod podestou a další část zůstane předsunuta do prostoru před postel. Celý prostor místnosti s „visutou“ postelí pak sjednotíme a zútulníme dalšími kusy stejně laděného nábytku. Celé lůžko i další vybavení bytu si můžeme navrhnout sami podle dispozice místnosti a vlastních potřeb, případně vše nechat na odborníkovi. Při výrobě svépomocí dbáme na dostatečné dimenzování jednotlivých prvků a perfektní provedení celé konstrukce, aby byla bytelná a bezpečná. V nabídce různých firem, potažmo obchodů jsou již dnes v širokém sortimentu sestavy sektorového nábytku tohoto typu. „Visuté“ či vyzvednuté postele lze s úspěchem využít nejen v malém bytě, když potřebujeme třeba pokoj navíc pro děti, ale s výhodou tak lze zařídit i dětský pokoj. Existuje i speciální nábytek pro děti, sestávající z palandy s vestavěnou šatní skříní a se zabudovaným psacím stolem tak, aby bylo co nejefektivněji využito místo pod postelí, a současně každá součást sestavy plnila co nejlépe svou funkci.

Dana D. Daňková-

Foto: www.thinkstock.cz, Alax