Před samotným zařízením obývacího pokoje zvažte, zda ho nelze zvětšit například na úkor přilehlé místnosti či chodby, větší prostor zároveň získáte jeho propojením s kuchyní. Snažte se zajistit dostatek denního světla, a to nejen standardně okny, ale i z okolních místností. Robustní dveře nechte zasklít, případně můžete v části stěny vybudovat další byť i nevelké okno. Z praktického hlediska může být až u stropu, tehdy totiž stále zůstane k dispozici celá stěna.

Nábytek, který něco umí

Chcete-li dosáhnout účelného vybavení, pak nikdy nesáhnete vedle, když si pořídíte multifunkční nábytek. Patří sem sedací soupravy vybavené mechanizmem, který dovoluje sezení přizpůsobit potřebám. Otočením jedné z částí se rozšíří prostor pro sezení, některé typy mají integrované lůžko. To můžeme využívat ke každodennímu spaní, případně pro návštěvy. K tomuto účelu jsou vhodné ty soupravy, které mají samostatnou matraci určenou výhradně ke spánku, spočívá se na sedácích. K rozšíření odkládacích ploch přijdou vhod integrované police, které mohou být přichycené z druhé strany zad soupravy, případně ze strany. Vedle pevných polic využijeme i látkové kapsáře, např. na dálkové ovládání, časopisy nebo knihy. Vhod přijdou i menší stolky, jejichž velikost i váha dovolují jejich snadné přemístění. Vybírat můžeme z typů, které výrobce navrhl přímo k sedací soupravě, ty tvarem i velikostí samozřejmě sezení dokonale doplňují.

Praktické jsou také hnízdové stolky - sestava obsahující tři stolky stejného designu, avšak rozdílné výšky. Mohou být složeny jeden pod druhým (tehdy zabírají minimálně místa), anebo jsou k dispozici všechny tři podle potřeby. Ke kvalitnímu malometrážnímu bydlení významně přispěje i vhodná volba konferenčního stolku. Vyberte model s úložným prostorem, u některých typů můžeme dokonce zvětšit odkládací plochu, případně zvýšit podnoží.

Módní jsou sice obývací sestavy minimalistického pojetí, my si je ale do malého obývacího pokoje nemůžeme dovolit, potřebujeme přece maximální množství úložných prostor. Vybírejme typy, jejichž uzavřené části mají čelní dvířka ze skla, vnitřní osvětlení a dostatek otevřených polic. Takové varianty totiž působí subtilně, přitom jejich funkčnost není potlačena.

Když se jí v obýváku

V momentě, kdy obývací pokoj využíváme také ke stolování, musíme najít prostor pro jídelní stůl. Hledejme typ s rozkládací jídelní deskou, v extrémních případech můžeme zvolit i model, jehož deska se přichytí ke stěně a spouští se jen při stolování. Tehdy totiž nepřekáží. Jídelní židle zvolme stohovatelné nebo skládací typy, které zabírají minimálně místa, a přitom poskytují komfortní sezení.

Nezapomeňte na optické triky

Malá místnost by měla zejména působit světlým dojmem, ideální jsou bílé zdi, případně některé ze světlých méně nápadných odstínů. Tapety volíme s jemným vzorem. Použijte průsvitné materiály, tedy sklo, plast, perspex atd., které vizuálně navozují nestísněný pocit v prostoru. Využijte optický klam zrcadla. To díky odrazu místnost zvětšuje, v obývacím pokoji může viset místo obrazu. Zajistíte jím originalitu domova.

  1. Zajistěte dostatek denního světla
  2. Volte průsvitné materiály a světlé barvy
  3. Pořiďte si skládací nebo stohovatelný nábytek