Přáním majitelů bylo tedy „zútulnit a zabydlet“ celý prostor a navíc do něj současně také včlenit ještě i křeslo „ušák“, které mělo dosud své místo v ložnici, ale majitelé by ho rádi více využívali.

Pokud mohu soudit z fotografií, je prostor zařízen v přirozeném stylu s upřednostněním přírodních materiálů a v odpovídající barevnosti. Materiálová kombinace a použité barevné odstíny jsou zvoleny z mého pohledu velmi vhodně - světlé dřevo, opakující se u nábytku i v provedení schodů, doplňuje proutí křesla i koše na dřevo, celek harmonicky uzavírá dlažba. Vše podtrhuje cihlový obklad stěn kuchyňského koutu, stejný motiv se opakuje i na obezdívce krbu. Nevím, zda je to záměr, či náhoda, ale svou podstatou, a v tomto případě i funkcí, sjednocuje užití cihel motiv ohně a jistoty „rodinného krbu“. A ačkoli celý prostor působí do určité míry stroze, právě cihlový obklad je dobrým základem pro zlepšení jeho celkové atmosféry.

Barvy a textilie interiér zútulňují

Zmíněné přírodní ladění místnosti ovšem díky použití jediné barvy, v tomto případě hnědé v několika tónech, působí poněkud fádně. Na druhé straně to lze hodnotit jako klad, neboť při zútulnění a „zabydlení“ není nutné pracně odstraňovat nevhodné či rušivé zásahy v interiéru. Při návrhu jsem tedy vycházela z tohoto určení s tím, že další doplňky a barevné změny budou opět korespondovat s touto linií, rozmanité barevné doplňky ho sjednotí a vnesou do něj částečně i určitou míru kontrastu, který je nezbytný pro docílení příjemné a zajímavé kompozice. Celkové působení určitého prostoru ovlivňuje na prvním místě barevné a vzorové provedení největších ploch, a pak právě kontrast, s nímž je ovšem třeba zacházet opatrně vzhledem k velikosti každého určitého prostoru a množství světla, v neposlední řadě je důležitý i vkus toho, kdo zde bude pobývat.

Kontrastem proti fádnosti

Pokud jde o tento návrh, v první řadě jsem do prostoru začlenila křeslo „ušák“. Jako ideální pro jeho umístění se mi jevil výklenek, v rodinných domech velmi oblíbený, ale bohužel málokdy opravdu využívaný. Otočila jsem tedy jídelní stůl o 90° a do výklenku umístila ušák a kávový stolek, díky lampě pak vznikl příjemný koutek pro čtení či odpočinek. V dalším sledu jsem pracovala s barevností stěn. Zvolila jsem příjemnou žlutou, která je vhodná do jídelny, obývacího pokoje i do vstupních prostor a chodeb, které zde představují schodiště, a současně také zmírní chlad použité dlažby. Žlutá je zde tedy prvkem zateplujícím a současně sjednocujícím.

V obývacím pokoji je velké francouzské okno na terasu, příslušnou stěnu jsem tedy vybrala pro kontrastní barevné provedení - celková plocha této stěny není díky oknu tak velká, a také ji zjemní prosklení, na druhé straně působí v místnosti dominantně a kontrast je tedy dostatečný. V jednotném barevném ladění s touto stěnou jsou pak i podlahové textilie - použité koberce v obývacím pokoji i ve výklenku s křeslem. Další doplňky - například polštáře, jsou v jiném barevném ladění - je to možné vzhledem k jejich rozměrům, neboť celkový vzhled místnosti oživí, ale nebudou působit křiklavě. Jednotná barevnost s kobercem a stěnou je vhodná pouze při použití výrazných barev - ve vizualizacích jde o návrhy s kontrastní červenou barvou. V provedení se zelenou by mohly působit fádně, i když v tomto případě právě velmi závisí na vkusu konkrétních uživatelů.

Velmi stroze také působí prázdná stěna nad skříňkou s televizorem. Zde jsem navrhla jako možné řešení skleněné police, prostor ale lze zaplnit i zavěšenou skříňkou či obrazem. Zavěšenou skříňku jsem ale v tomto případě nezvolila proto, že by musela odpovídat stylem skříňce pod televizorem a v takovém provedení by působila těžce a mohutně, což by bylo na škodu celku. Zvolila jsem tedy odlehčené sklo, které prostor zaplní, ale působí nenápadně a vzdušně a lze ho snadno zkombinovat se dřevem. Jakýkoli celek vždycky zútulní květiny a k přírodnímu ladění interiéru se hodí velmi dobře, jistě by tedy stálo za to pořídit několik exemplářů se spíše výraznějším habitem.

Návrh a text: Dana D. Daňková

Foto: původní stav - majitelé Všechny návrhy v tomto článku pocházejí z programu TurboFLOORPLAN Dům & Interiér & Zahrada Pro CZ