Aby vaše dítě mělo ty nejlepší podmínky pro svůj vývoj, potřebuje kvalitní místo na spaní. Děti do dvou až tří let věku tráví spánkem v postýlce mnoho času, a tak je při jejím výběru důležité zohlednit všechna bezpečnostní, ale také zdravotní kritéria. Podle vyhlášky Ministerstva zdravotnictví musí výrobce nebo dovozce doložit písemné prohlášení, že postýlka včetně příslušenství splňuje příslušné hygienické požadavky. Materiály, ze kterých je vyrobena, musí být například odolné vůči potu a slinám, stálobarevné v otěru a měly by být vhodné i pro alergiky.

Na co dát u dětské postele pozor

Ne všichni výrobci ze třetích zemí však dodávají vždy kvalitní zboží a dovozci i prodejci, kteří mají prohlášení kontrolovat, vadné výrobky nebo padělané prohlášení nemusí rozpoznat. Je tedy důležité všímat si atypických vlastností postýlky (např. silný zápach laku) a případné nedostatky ohlásit České obchodní inspekci, která kvalitu prověří. Klasická postýlka by měla mít kolem spacího prostoru vysokou ohrádku proti vypadnutí a polohovatelnou výšku lehu. Vzdálenost mezi tyčkami v postranicích by měla být od 45 do 65 mm. Matrace musí být vybrána na míru vnitřnímu rozměru, aby zde nevznikaly žádné mezery. Standardní jsou rozměry 60 x 120 cm nebo 70 x 140 cm.

Hravá postel

Děti od čtyř let již mohou mít lůžko mírně zvýšené, horní okraj matrace může být ve výšce 110 cm, od šesti let i vyšší. Protože děti jsou v tomto věku velmi hravé, výrobci nabízejí modely se skluzavkami a prolézačkami, postele podobné lodím a autům a také mnoho barevných variací navazujících na zbytek zařízení pokoje nebo připomínajících oblíbené pohádkové postavy či hračky. Počítejte však s tím, že pro děti ve vyšším školním věku je už na místě větší střízlivost.

Oblíbené palandy

Potřebujete-li ušetřit prostor, pravděpodobně zvolíte palandu nebo systém, v němž se klasická postel pouze částečně zasunuje pod horní zvýšené lůžko. Žádná patrová postel ale není bezpečná pro dítě do 6 let, kdy je spánek velmi tvrdý s velkým počtem hlubokých stadií, což zvyšuje riziko úrazu. Palanda také není ideálním řešením především v místnostech s nižšími stropy - dítě na horní posteli dýchá teplejší a vydýchaný vzduch a na spodním lůžku zase inhaluje vlhkost odváděnou z postele nad ním. Stále častějším řešením pro menší pokoje jsou proto nábytkové systémy, které umožňují, aby se z postele stal jednoduchým pohybem psací stůl nebo aby postel zapadla mezi úložné prostory.

Stabilita

U postelí pro větší děti je důležité ohlídat stabilitu konstrukce, která by měla vydržet nejrůznější dětské hry bez rizika převrhnutí postele. Musí být z kvalitních materiálů a mít zaoblené rohy. Klidný spánek si tak budete moci vychutnat i vy.

-das-

Foto: Nábytek Jeko, www.isifa.com, archiv, www.thinkstock.cz