Je vysoké čelo postele pouze dekorace?

Čelo postele můžete považovat jen za dekorativní prvek, ale pokud se rozhodnete pro postel s čelem, už nikdy nebudete pochybovat o správnosti své volby. Vysoké čelo se stane zásadní součástí postele i samotné ložnice, zvlášť je-li lůžko postaveno volně do prostoru. Takové umístění si mohou dovolit především prostorné lofty a velké ložnice s vysokými stropy. Stejně dobře ale bude slušet panelovému bytu - i postel umístěná v koutě působí atraktivněji, zdobí-li ji elegantní čelo.

Vysoké čelo je lepší než stěna

Vysoké čelo má ale i praktické opodstatnění, a to především pro ty, co si před spaním rádi čtou. Měkce polstrované čelo vám bude pohodlnější oporou než studená zeď. A pokud vám vadí průvan, čelo postele vás dokonale ochrání.

Trendy

Masivní dřevěné postele s vyřezávaným čelem a rámem už se v moderních domácnostech nenajdou. Dnes se upřednostňují čela hladce broušená bez zbytečných ozdob a komplikovaných tvarů. Důležitou roli hrají i čela polstrovaná. Na výsluní se opět dostalo polstrování zdobené nýty, knoflíky i „drahými kameny“, které dodává interiéru nádech elegance a luxusu. Využívají se látky s leskem, semiš i oblíbená alkantara a tradiční vzory jako pruhy, kostka nebo květy.

Do oblouku

Designéři pro polstrování postelí také hojně využívají kůži s atraktivním prošíváním. Takový dekor se dobře vyjímá na čele ohýbaném do lehkého oblouku. Polstrování může přecházet i na rám postele a přilehlé noční stolky. Celá sestava pak tvoří kompaktní dominantu ložnice.

Proč se vrátilo?

A proč vlastně opět propukla éra postelí s vysokým čelem? V současné době se designéři i architekti hodně inspirují staršími styly, konkrétně evergreeny třicátých až sedmdesátých let minulého století, a využívají jejich design pro vytváření útulných, ale aktuálních interiérů. Jedním z těchto stylů je retro nebo art deco, kde postele s vysokým nápadným čelem nesměly chybět. Art deco je vyhledáváno především páry s odlišným vkusem. Působí moderně a elegantně, ale současně útulně s propracovaným detailem. Stejné harmonické propojování mužského a ženského aspektu představuje i lůžko s vysokým čalouněným čelem.