Tyrkysovou barvu lze potkat ve více variantách, může být nazelenalá nebo modřejší, světlá a také sytější tmavší. Ve feng-šuej je tyrkysová barva spojovaná s prvky „voda“ a „dřevo“. Podle tohoto rozdělení je vhodné umístit tyrkysovou barvu do východní, jihovýchodní a severní části domu.

Tyrkysová barva výborně ladí s dřevěnými doplňky, rostlinami a vodními prvky, jako jsou akvária, fontány a bazény. Tyrkysová barva je dobrou volbou pro výmalbu míst určených pro odpočinek a relaxaci. Uvolňuje stres a má uzdravující a zklidňující účinek. Světle tyrkysová barva, připomínající jasnou oblohu, dokáže optický zvětšit malý prostor. Působí čistě a příjemně.

TIP: Zajímáte se o feng-šuej a potřebujete se zařízením bydlení v duchu této filozofie poradit? Nechte si poradit zdarma.

Ve feng-šuej je minerál tyrkys považován za kámen přinášející štěstí a blahobyt. A proto se tyrkysová barva stala velmi oblíbenou při výmalbě stěn v sektoru Bohatství. Stejně tak je vhodné do sektoru Bohatství vybírat doplňky tyrkysové barvy. Není však třeba nic přehánět a mít toho v tyrkysové barvě hodně. Sektor Bohatství se nachází v jihovýchodní části domu. Zde lze při zařizování interiéru tyrkysovou barvu kombinovat se dřevem a rostlinnými vzory.

Vznešená nebeská tyrkysová se podle feng-šuej doporučuje pro výmalbu uměleckých galerií a výstav. Podporuje totiž smyslové vnímání, intuici a pomáhá se naladit na jemné energie. Zároveň se jedná o neutrální barvu, která pomáhá dobře vyniknout jiným barevným kompozicím.

Jsou ale i místa a případy, kde tyrkysová barva vhodná není. Podle feng-šuej je to jižní sektor domu, který odpovídá za úspěch, slávu a společenské uznání. V jižním sektoru by totiž měl dominovat prvek „oheň“. Především modřejší odstín tyrkysové barvy by ho mohl tlumit.

TIP: Zajímáte se o feng-šuej a potřebujete se zařízením bydlení v duchu této filozofie poradit? Nechce si poradit zdarma.

V centrálním a jihozápadním sektoru domu není tyrkysová barva také příliš vítaná. Sem je lepší zvolit barvy prvku „země“. Pro svůj zklidňující účinek se nedoporučuje použití tyrkysové barvy pro výmalbu sportovních areálů a všude tam, kde je třeba podpořit fyzickou aktivní energii (obchody se sportovním oblečením, fit centra, posilovny atd.). Ovšem v případě drobnějších doplňků lze tyrkysovou barvu použít i zde.

A s jakými barvami to tyrkysové ladí nejlépe? O tom již více Ing. arch. Veronika Haroldová v novém čísle časopisu Dům a Zahrada, který je v prodeji od 20.9.2011.