Budoucí majitelé zajímavého domu žili v panelovém bytě 3+1. Přibližně před patnácti lety měli příležitost koupit pozemek na okraji města. „Jezdili jsme se jen kochat zelení a klidem, ale pomalu jsme začali přemýšlet, jak by se nám tady vlastně líbilo bydlet. Manželka vyrůstala v domě se zahradou a ta jí po celou dobu chyběla, proto jsme se rozhodli, že začneme stavět. Nechtěli jsme ale dům, na kterém bychom museli pracovat, jen co se vrátíme ze zaměstnání, to bychom nezvládli,“ vysvětluje náš hostitel.

Zahraniční inspirace

Manželé hledali inspiraci, jak by mělo jejich nové bydlení vypadat, a zaujaly je domy, které viděli v Německu. Po nějaké době viděli v časopise fotografii domu, který se podobal tomu jejich vysněnému. Zjistili, že byl postavený společností Gradient, a kontaktovali majitele společnosti a ideového tvůrce dřevěných hrázděných domů s velkými prosklenými plochami.

Vše pro zdravé bydlení

Gradient staví obvykle domy na klíč, a to investorům perfektně vyhovovalo, navíc se s firmou shodli v názoru na způsob bydlení. Každý projekt od Gradientu je individuální, vytvořený na míru podle představ investorů. Také důraz na zdravé bydlení je charakteristika, která Gradient odlišuje od jiných stavebních firem - studii domu předchází měření geopatogenních a vodních zón, tedy podzemních geomagnetických anomálií a pramenů, které by mohly v budoucnu v hotovém domě nepříznivě ovlivňovat zdravotní stav jeho obyvatelů.

Zahrada líného intelektuála

Manželé žijí v domě již více než deset let a na jeho podobě a umístění by dodnes nic neměnili. Zařízení interiéru si částečně nechali dělat na míru a postupně dokupovali věci, které je nějakým způsobem oslovily. „O zahradě jsem měl od začátku jasnou představu, chtěl jsem 'zahradu líného intelektuála', nejlépe bezúdržbovou," říká s nadsázkou majitel. Zahrada je proto plná barevných keřů, dřevin, trav a stromů a skutečně nevyžaduje každodenní práci. Návrh i realizaci provedl tehdy čerstvý absolvent zahradnické školy v Lednici pan Doubek. Zemina vykopaná při hloubení bazénu byla použita k úpravě terénu, který tím získal na příjemné členitosti.

Zajímá vás, jak se takový dům vytápí? Jakou energetickou bilanci má dům s tak velkými prosklenými plochami? Jak je zde vyřešena akumulace tepla? Dočtete se v časopise Dům a zahrada číslo 10/2011 na straně 124.