Základní pravidlo dobrého bydlení zní: Těžší kusy nábytku doplňujeme lehčími. K těm lehkým, a snadno přenosným patří kromě židlí především malé stolky, které ale rozhodne neslouží jako ozdoba. Však si je pořizujeme proto, aby sloužily. Mělo by na nich být dost místa na sklenku, šálek s kávou, noviny, knížku a měl by na ně být také pěkný pohled…

Dřevo kontra…

U nás měl tento materiál dlouho přednost před čímkoliv jiným, možná to bylo i omezeným trhem. Dřevo pak mělo zase převážně přírodní úpravu. Pamětníci si vzpomenou na léta osmdesátá, kdy chalupáři u nás nastartovali vzpouru proti přírodnímu dřevu a nastala éra temně čokoládové hnědé, kterou se pak přetíraly i obklady stěn či drobný nábytek v městských bytech.

U malého stolku má dřevo nespornou výhodu: snáší se dobře se všemi ostatními materiály a vnáší do bytu nádech luxusu. Proti němu dnes stojí velmi široká nabídka designově vymyšlených odkládacích, kávových a jiných malých stolku ze skla, kovu, plastu. Posledně jmenovaný plast rozhodne už není laciným výrobkem, ale většinou pěkným designován kouskem od renomovaného návrháře a značky.

Co si vybrat?

Neexistuje žádný diktát, ale jednu vlastnost by měl mít doplňkový, solitérní nábytek určitě. Je to kvalita provedení. Vzhled může být zcela klasický i lehce ujetý, zejména nové kompozitní materiály dávají designérům možnost vymýšlet si nové tvary a formy. Záleží jen na vkusu a také na velikosti místnosti, do které chcete další nábytek umístit. Pokud potřebujete prostor odlehčit, volte sklo, bílou barvu, plast. Dřevo je klasika, která se nikdy neomrzí.

Velmi důležité je také umístění stolku. Při odpočinku byste na ně měli bez problémů dosáhnout z křesla nebo pohovky, žádné vstávání... A jsou-li vaše nároky vyšší, chcete-li si nejen hovět, ale i číst u lampičky a přitom popíjet čaj či kávu a mít po ruce něco k zakousnutí, určitě se vám osvědčí větší počet malých stolků, třeba i skládacích, které si vždy rozestavíte podle potřeby i počtu lidí v místnosti. Tento systém se určitě vyplácí, pokud jste často v roli hostitele, a není marné pořídit i nějaký vyšší malý stoleček, na který vaši hosté mohou odkládat při přecházení po bytě.

Pro skupinu stolků mluví i ta skutečnost, že mohou mít různé tvary, které se teď doplňují pohodlnými nízkými taburety. A to je další vítané sezení při větším počtu návštěv.