Velkoformátové květináče dělají v našem interiéru, v zahradě i na terase velkou parádu. Přitom jejich povrch můžeme snadno přizpůsobit danému prostoru a vybavení.

Květináče kamenné, dřevěné i proutěné

Alespoň naoko. Tyto materiály mohou být velmi dokonale napodobené, ke slovu tak přichází dřevo s příměsí plastu, umělý kámen i polyratan neboli umělý ratan. Květináče z polyratanu jsou spleteny z drátů potažených umělým vláknem. Vnitřní nádobka je pak opatřena ochranným nástřikem. Dále se uplatňuje také pozink, nerez a sklolaminátové květináče. Sklolaminát je velmi efektní, podobný sklu, ale mnohonásobně odolnější, a tedy k výrobě květináčů předurčený. Skládá se z organických plastických hmot a skleněných vláken. Ke sklolaminátu se někdy přidává umělá pryskyřice k omezení nasákavosti materiálu. Květináč tak lépe odolává poškození mrazy. A pak je tady kvalitní plast - ten odolává UV paprskům, a tak nemění barevný odstín po několika letech strávených na slunném místě v zahradě. Květináče dneška vynikají dále nárazuvzdorností, voděodolností a mrazuvzdorností. To poslední znamená, že je lze uskladnit přes zimu třeba jen ve skleníku, nebo přístřešku – nic se jim nestane, nedojdou úhony, nepopraskají, nezkroutí se.

Velikost je nepřehlédnutelná

Nové květináče nejsou žádní drobečci. Květináče na zahradu i ty interiérové dosahují výšek i přes 90 centimetrů. Koupit můžeme sety do 70 cm a potom větší. Takový 90 cm vysoký květináč v provedení sklolaminát, se spodní základnou 40 x 40 cm může stát 2000 až 3000 korun, podle provedení. Typické tvary jsou krychle, kvádr, oválné organické tvary, různé lichoběžníky. Některé květináče se skládají z nádoby a rámečku, mezi nimi je štěrbina zajišťující to, že nedojde k deformaci květináče hmotností zeminy.

Na trhu jsou od různých výrobců ucelené řady velkoformátových květináčů do interiérových prostor, které vždy představují výrazný designový prvek každé místnosti. Kombinace rozměrů květináčů umožňuje sestavení do setů různých velikostí a mnoha kombinací tvarů, což v interiéru dovoluje vytvářet originální kompozice. Spolu s dobře zvolenou květinou vytvoří jednolitý celek, který právě velikostí květináče upoutá a ovlivní prostor.

Květináče do interiéru a exteriéru se liší odolností a tedy použitým materiálem.

O vodu je postaráno

Dokonalý design a dokonalý přísun vody jdou u velkoformátových květináčů ruku v ruce. Vnitřní uspořádání přináší zasazeným květinám komfort, zamezuje přemokření stejně tak jako přesušení substrátu. Jednoduché zavlažování je s pomocí knotu: v nádobě může být knot pro samozavlažování, květináč přitom nemá rošt a zásoba vody se nachází pod nádobkou. Zaléváme otvorem v rohu vnitřní nádobky. Jiné květináče mají uvnitř rošt a zavlažujeme pak přes kužely naplněné zeminou. Je tady také nalévací trubice a v ní umístěné měření hladiny. U nejvyšších květináčů s vnitřní nádobou může být rošt se samozavlažovacími kužely a měření hladiny opět v nalévací trubici.