Houpání jako takové je uklidňující a má obecně blahodárný vliv na lidskou psychiku. Houpací sítě či jednoduché sedačky či křesla jsme si již zvykli využívat venku na terasách či zahradách. Houpačky pro „velké“, či křesla určená k zavěšení v interiéru si proto také nacházejí rychle cestu do našich domovů. Lze je koupit v mnoha obchodech v různých materiálových i tvarových variantách. Asi nejčastěji se nám při zmínce o interiérové houpačce vybaví závěsné křeslo z bavlněné tkaniny. Jde obvykle o obdélník látky stažený po stranách do dvou bodů a upevněný na tyči. Sedět se v něm dá v různých polohách, nosnost ovlivňuje nejen pevnost konstrukce, ale i použitá textilie. Obecně je vhodnější pevná tkanina, taková houpačka unese až 120 kg, ovšem je možné zakoupit i háčkované či pletené sedačky. Ty vypadají velmi efektně, jejich výhodou je vzdušnost, nejsou ale příliš pevné a více se prověšují, pokud mají navíc větší oka, může dojít při zachycení o ně i k úrazu. Takovéto křesílko lze pořídit za několik stokorun, ceny kvalitních sedaček však začínají na 1200 až 1800 Kč.

Houpací vajíčko

Velmi žádané je také houpací oválné křesílko, které lze nejčastěji koupit v provedení z ratanu – vypadá jako pletené vajíčko a v nejjednodušší variantě bez sedáku či polstrování ho lze získat již za dva až tři tisíce korun. Obvykle bývá v přírodní barvě, ale k dostání je i v černém či bílém provedení. Na podobném principu je založena houpačka ve tvaru koule či bubliny. Taková sedačka může být z ohýbaného dřeva s pohodlným polstrováním, v provedení „bublina“ je vyrobena z průhledného pevného plastu a opatřená pohodlným velkým sedákem. Tato sedačka má ještě jednu výhodu – díky tvaru a materiálu, z něhož je vyrobena, nepronikají zvuky dovnitř, lze v ní tedy odpočívat i na hlučnějším místě.

Všechny tyto houpačky je možné ukotvit ve stropě, v podkroví s trámy, v patrovém lůžku, na terase či balkoně i v zimní zahradě, vždy však vyžadují dobré zabudování závěsného zařízení. Pro zavěšení houpačky by měla být mezi podlahou a místem ukotvení výška minimálně 220 cm, potřebný je také určitý volný prostor kolem ní.

Jak houpačku zavěsit?

Aby bylo uchycení dostatečně pevné, je třeba volit typ závěsu podle materiálu a konstrukce stropu. V případě betonového stropu se používají ocelové kotvy, na něž se našroubují ocelová oka. Do ok se pak zavěsí houpačka. V jiných typech stropů se houpačky kotví do nosníků, případně do vyztužení, které upevníme na strop z horní strany – toto do určité míry krajní řešení je možné, jen pokud máme nad bytem půdu. V podkrovních bytech je nejvhodnější ukotvit houpačku do dostatečně nosných konstrukčních prvků střechy. Jestliže máme dostatečně nosný strop, můžeme použít i chemickou kotvu.

Houpačky se obvykle kotví do jednoho bodu, v takovém případě je vhodné je zavěsit na pružinu. Díky ní je křeslo měkčí a pohodlnější, současně se tak prodlužuje i jeho životnost. Pružina ale vyžaduje ještě navíc asi 20-30 cm mezi ukotvením a zemí. Pokud se chcete v houpačce opravdu houpat, stačí ji ukotvit ve dvou bodech.

Jestliže nechcete či nemůžete houpačku zavěsit do stropu, je možné zakotvit ji do stěn či zvolit samostatnou závěsnou konstrukci buď z lehkých kovových slitin, nebo z ohýbaného dřeva. Do té je houpačka umístěna několika způsoby podle jejich tvaru – může mít třeba tvar loďky a slouží k zavěšení houpacích sítí. Další tvoří dvě boční stojiny, které jsou nahoře spojeny trámem. Do něj je pak ukotvena v jednom či ve dvou bodech houpačka. Ovšem úchyt může mít i tvar vertikálního půloblouku s podstavcem, případně jiný designový vzhled. Podle materiálu i provedení sedačky a způsobu zavěšení začínají ceny těchto houpaček na zhruba 5000 Kč. U těchto typů zavěšených křesel je také třeba myslet na to, že konstrukce je rozměrná, a vyžaduje tedy v interiéru dostatek volného prostoru.

Dana D. Daňková