Zásluhou černého stropu je pokoj velmi tmavý, působí smutně a vládne v něm ponurá nálada.

Černý strop

Největší a fatální chybou tohoto interiéru je černý strop. Díky masivnímu pohlcování denního světla - kterého zde rozhodně není nadbytek -, ubírá interiéru vitalitu. Velká, černá plocha stropu působí jako nepěkná černá díra, díky které nemá prostor jasně definovaný tvar ani čitelné hranice. V hluboké tmě zůstává i horní pasáž dekorativních tapet, což místnost opticky snižuje. Navíc atmosféra, kterou černý strop ve spojení s mnoha dalšími tmavými barvami navozuje, je značně ponurá až dekadentní. Pro trvalý nebo dlouhodobý pobyt bude tento interiér vyhovovat opravdu jen málokomu!

Výrazná tapeta

Tapeta má v interiéru historického objektu své opodstatnění - dobře sem stylově zapadá a rezonuje s architekturou stavby. Zde se nejspíš jedná o cenný původní prvek s památkovou hodnotou. Dekorativní tapety s atraktivními zlacenými plochami působí luxusně a jsou pravděpodobně ručně malované. To, že jejich krása nevyznívá naplno, je vinou černého stropu a tmavé podlahy, které nevytvářejí potřebný kontrast, a výrazně dekorativní tapeta tak postrádá adekvátní rám. Pozornost od ní zbytečně odvádí také tmavý vzor na pohovce.

Konferenční stolek

Výběr konferenčního stolku je ukázkovou, doslova školní chybou. Stylově sem vůbec nezapadá a nepodařilo se mu ani jít v současné době módní a oblíbenou cestou kontrastu. Nehodí se sem ani jeho materiál, ani jednoduchý, zdánlivě nekonfliktní tvar, který v souvislosti s ostatním nábytkem a filigránskou malbou tapety působí velmi těžkopádně až bezohledně. Volba proutí jako přírodního materiálu neutrální barevnosti se zajímavou strukturou by nemusela vyznít takto nešťastně, pokud by forma a design stolku byly zvolené citlivěji.

Různorodý nábytek

Rozmanitost sedacího nábytku tvořícího příjemné sezení kolem krbu je obrovská. Každý kus je jiný: liší se tvarem, barvou i vzorem. Největším prohřeškem jsou ovšem jejich nesourodé potahy. Nejenže neladí mezi sebou navzájem, ale nehodí se ani k ostatním materiálům, barvám a vzorům v interiéru. Jediná krémová sedačka v popředí se pěkně odráží od podlahy i pozadí. Naopak tmavý výrazně vzorovaný potah sedačky před tapetovanou stěnou se s ní zbytečně a marně přetahuje o pozornost. Teple béžový potah křesla s nádechem do růžové neladí vůbec s ničím - ke zlacené tapetě se lépe hodí nažloutlé odstíny od krémové přes máslovou až po zlatý okr.

Chybějící koberec

Kusový koberec pod sezením citelně chybí. Prostor by výrazně zútulnil, vhodně zvolenou barvou prosvětlil a nechal patřičně vyniknout dekorativní tapetě. Zaručenou cestou k úspěchu je klasický vlněný koberec s tradičními vzory a barevností ladící s tapetou. Konzervativní výsledek je stylový, předvídatelný a uspokojivý. Druhou možností je volba kontrastu, překvapivého nebo nečekaného řešení. Může jím být například módní hovězina se světlou srstí v měkce krémových světlých tónech nebo moderní koberec s výraznou barvou, strukturou nebo délkou vlasu.

Nesoulad doplňků

Ačkoliv zámecký styl dobře snáší větší množství doplňků, zde jich je použito příliš a jsou velmi různorodé. Místo aby interiér harmonicky doplnily, a tím pocitově zklidňovaly, vnášejí sem spíše chaos. Konferenční stolek je natolik přeplněný předměty, že už jen velmi obtížně zvládá plnit svou funkci: poskytovat plochu pro odložení šálku čaje nebo rozečtených novin. Na jeho uklizené desce by se nádherně vyjímal bohatý pugét žíhaných tulipánů z krbové římsy. Teprve po jeho přemístění se nádherně rozzáří bohatě zdobený zlacený rám zrcadla nad krbem.

TIP REDAKCE: Chyby v kuchyni sledujte na www.kuchyne.cz

www.haroldova.cz