Současný stav je nevyhovující, protože mladý pár sdílí prostor s dvouletým synem a babičkou. Ta má k dispozici ložničku, která dříve sloužila jako komora. Jelikož tento prostor nemá okno, probourala se příčka mezi komorou a obývacím pokojem. Toto řešení sice na čas splnilo svůj účel, ale neposkytuje soukromí ani mladému páru, ani babičce. Ta navrhla, že se přestěhuje do volné místnosti v přízemí, a mladým nechá celé první patro.

Pan Jaroslav napsal, že jejich snem je mít v obývacím pokoji krb, ale všechny komíny v domě jsou mimo místnost současného obýváku. Také by si přáli samostatný pokoj pro svého dvouletého potomka. Současná kuchyně je nevyhovující, a není tam ani dostatečně velký jídelní stůl. Dalším přáním je sprchový kout v koupelně.

V tomto díle našich interiérových proměn se podíváme na obývací pokoj a kuchyni.

Aby si pan Jaroslav mohl splnit sen o krbu, zkusila jsem vytvořit návrh, ve kterém by se obývací pokoj přesunul do současné ložnice, kde se nachází komín. Zároveň by se dal částečně propojit s kuchyňským prostorem, což je sen paní Lenky. Stávající příčka není nosná, nic tedy nebrání tomu ji zbourat. Dveře, kterými se nyní do ložnice vchází, jsem nechala zazdít, čímž vznikl prostor pro vysněný krb.

Vedle ložnice je nyní komora, která slouží jako sklad nepotřebného harampádí. Tam bych umístila pracovnu s počítačovým stolem a knihovnou.

Kuchyňský prostor je docela velký. V současné době je v jednom jeho rohu komora na potraviny. Tu jsem navrhla zbourat a místo ní umístit vysoké skříně - pro chladničku, vestavěnou troubu a mikrovlnku a potraviny. Dispozice kuchyně je do tvaru písmene L, uprostřed místnosti zbývá prostor na opravdu veliký jídelní stůl, který si oba majitelé přejí.

Podlahová krytina je z vinylu, který je velice odolný a dobře se udržuje. Paní Lenka by chtěla šedou sedací soupravu, šedou barvu jsem tedy dala v interiéru na stěnu za kuchyňskou linku, korpusy skříněk v obýváku, tapetu, obložení krbu a pracovní desku. Zútulnila jsem ji teplým odstínem dřeva na podlaze. Jako druhou barvu jsem zvolila malinový akcent na potah taburetu a židlí a také na skleněnou zástěnu za pracovní desku. Dvě protilehlé stěny v obývacím pokoji dostaly světle fialkový nádech, který se s šedou skvěle doplňuje.

Příště se podíváme na návrh ložnice a dětského pokoje.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz