Moře černé

Černé je zde příliš. S touto agresivní a sebevědomou barvou, která nemá ráda konkurenci, se musí v interiéru zacházet velmi opatrně! Protože je nejtmavší barvou spektra, a pohlcuje tedy maximum světla, dokáže vytvořit smutný a ponurý kout i v relativně světlé místnosti. Kdo má v oblibě černou, měl by ji v interiéru omezit výhradně na doplňky a drobnější solitéry. Jemnější výraz a veselejší atmosféru by místnost získala s šedou, optimálně antracitovou výmalbou. Je stejně elegantní jako černá, ale výrazně měkčí a výrazně přívětivější.

Vzorovaná podlaha

Sice jemný, ale přesto poměrně výrazný modro-žlutý vzor na podlaze se do zvoleného schématu nehodí. S uměřeným interiérem neladí stylově ani barevně a přísný rastr pravidelného vzoru navozuje neosobní atmosféru hotelové haly. Nadčasovou volbu pro soukromý obytný interiér představuje krátce střižený jednobarevný koberec v neutrálním, např. pískovém odstínu. Výrazně by zvýšil komfort při chůzi i sezení a především by citlivě dokreslil naznačené barevné schéma tvořené v přísně neutrálním duchu.

Výrazné obrazy

Čtveřice grafik je nad sedačku s nádechem retro stylu posazena naprosto dokonale. Je barevně, tematicky, rozměrově i barevností v kontextu interiéru velmi působivá. Snad jen černé rámečky by lépe vynikly na světlejším pozadí, např. v antracitové nebo ocelově šedé. Oproti tomu sousední olejomalba je absolutním přehmatem. Takto hodnotný obraz bolestně postrádá kvalitní, nejlépe zlacený rám, který ho nechá po zásluze vyniknout a dodá mu hloubku. Pak by se měl ocitnout dále od kompozice jemných grafik vábících pohled ke stěně za sedačkou.

Barevná květina

Bohatý pugét růžových tulipánů v jednoduché skleněné váze je dokonalým příkladem blahodárného účinku barev na pozadí černobílého schématu. Při pohledu na něj se chce zvolat: „Jen houšť!“ Je velkou škodou tohoto interiéru, že se v něm s pestrými barvami tak šetřilo... Vždyť třeba dvojice malých roztomile zakulacených polštářků v cyklámenově růžové by mezi uměřené a strohé vzory stávajících potahů vnesla příjemný rozruch a kontrast! Další prostor pro uplatnění barev by nabídl kusový koberec s efektně vysokým vlasem.

Konzervativní polštářky

Sestavě polštářků na sedačce nelze na první pohled nic vytknout – jsou vkusné, uměřené, vzory k sobě vzájemně dokonale ladí a rezonují s černobílým pojetím interiéru. Nejpůsobivější jsou rozhodně černé polštářky s výrazným čistě bílým geometrickým dekorem ve stylu retro. Jemně pruhovaný polštářek s nádechem modré by mohl nahradit nějaký barevně či vzorově odvážnější. Trojice identických polštářků svým filigránským vzorem ladí s jemností grafických listů, přesto by jim prospěla přítomnost barevně živějšího souseda.

Nedoceněné doplňky

Doplňků zde není mnoho, což je chvályhodné, protože střídmé pojetí nechává vyniknout unikátnímu prostoru interiéru v historickém objektu. Přesto měla být doplňkům věnována větší pozornost! Robustní noha stolní lampy se na pozadí černé stěny dokonale ztrácí. Řešením je buď šedá výmalba, nebo světlejší, či efektně stříbrná noha lampy. Bílé stínidlo působí v kontextu černé nohy příliš tvrdě a nekompromisně. Něžnější výraz by lampa získala s krémovým širmem. Ostře červený box historickému prostoru ani zvolenému barevnému schématu vysloveně nesluší.

Zdroj: www.haroldova.cz