S Art decem je to jako se solí. Pokud jí dáte málo, není to k jídlu, když jí dáte moc, výsledek je stejný.

Odkdy o něm mluvíme?

Nový styl byl poprvé prezentován v roce 1925 v Paříži na výstavě Exposition Internationale des Arts Décoratifs. Vyznačoval se pravoúhlostí a tvrdými barevnými kontrasty, prostě vším, co bylo dokonale jiné než předcházející zdobná a jemná secese.

Nejpoužívanější barvy

Pro navození interiéru ve stylu Art deco dokonce nemusíte mít jediný art decový kus nábytku. K nejoblíbenějším kombinacím totiž patřila černá a oranžová. Černý nábytek s oranžovým pozadím na zdi (například tapetou) tedy dosáhne stejného efektu. Art deco však milovalo i výrazné polodrahokamy a skla, která je napodobovala. Pokud tedy máte onyxový popelník po babičce, do výše zmíněného konceptu se určitě bude hodit.

Co na zeď?

Nejsnazším způsobem, jak vnést do současného interiéru styl Art deco, je vyzdobit byt filmovými nebo reklamními plakáty z dvacátých let. Používají prvky diagonál a ostré kontury. Reprinty těchto plakátů jsou běžně k dostání na internetu i v původní velikosti. Stačí jen zvolit vhodný styl rámování. Originály pořídíte nejčastěji na aukcích, ale jejich cena bývá vysoká a jsou často v poměrně zuboženém stavu.

Lampy a doplňky

K doplňkům z doby Art deca, které dokážou být kořením interiéru, patří lampy. Dají se pořídit v bazarech, mají pravoúhlé tvary a navozují pocit kaváren první republiky. Stejný efekt zajistí i sklo z dvacátých let. Většinou je broušeno do geometrických fazet, z nichž některé jsou opatřeny barevnými lazurami.

České Art deco

Art deco v Čechách bylo poznamenáno ještě čerstvou novou republikou. Na vázy a karafy se dostaly prvky národního symbolu lipového listu a mnohý porcelán byl zdoben modrou, bílou a červenou barvou státní vlajky. Na tapety se postupně vkrádaly lidové motivy. Nábytek odrážel obloučkové tvary tehdy módní architektury, které vévodila pražská Legiobanka.

Snadná cesta

Pokud se nechcete pídit po originálních plakátech nebo nábytku, a přesto toužíte vnést do interiéru něco z tvarů a barev Art deca, zajděte do prodejny s elektronikou. Art deco bylo pionýrskou dobou rozhlasu a radiopřijímač byl v té době nejoblíbenějším přístrojem. Mnohé současné značky tehdejší design úspěšně napodobují. Ceny jsou však adekvátní současné technice.