Základní 3D dekorace jsou tapety. Poznáme je podle toho, že jejich kresba je lehce (zpravidla několik milimetrů) vystouplá nad povrch. Ke zdi se lepí běžným způsobem a jejich údržba je díky reliéfu o něco náročnější. Co naplat, všudypřítomný prach se usadí všude, kde to jen trochu jde, a tak je nutné je jednou za čas lehce omýt vlhkým hadříkem. Tento druh tapet se hodí do obývacích pokojů, vstupních hal nebo chodeb, případně kuchyní, ale dál od kuchyňské linky. Skutečně rozsáhlá je nabídka tapet 3D do dětských pokojů. Sem si můžeme pořídit motiv pralesa, mořského světa nebo některou z pohádek, pro větší děti jsou pak k dostání výukové motivy.

Neočekáváme, že tu bude sloužit mnoho let, zpravidla to je sezonní záležitost, než dítě obrázek omrzí, takže v tomto případě se nemusíme obávat namáhavější údržby. Navíc děti si s vystouplými obrázky rády hrají, takže případný prach prstíky setřou. Většina dětských 3D tapet se neprodává v rolích, ale na díly, takže je možné použít jen část, případně tapetu rozdělit na víc míst.

Samolepky, jak je (ne)známe

S vystouplým reliéfem si můžeme pořídit také samolepky, které mají oproti tapetám výhod hned několik. Tou nejpodstatnější je aplikace bez jakýchkoliv dalších pomůcek, jen odstraníme ochrannou fólii a nalepíme. Velmi oblíbené jsou tyto 3D dekorace v kuchyni nebo u jídelního stolu a samozřejmě v dětských pokojích. Motivů s náměty pro naše nejmenší je skutečně nepřeberné množství.

Opravdové 3D dekorace

Pokud se řekne „tři dé“ dekorace, pak bychom si měli představit samostatný objekt, který je připevněný ke stěně. Právě takové vyrábí výtvarník a designér Daniel Piršč. V jeho ateliéru jich v současné době najdeme už několik. Po prvních úspěšných kapkách s platinovým povrchem následovaly zlacené kříže (cross…!), letadélka (airplane…!) a růže. Každý dekor je vyráběn ručně, odlévá se z porcelánu do sádrových forem a následně se vypaluje a povrchově upravuje preparáty drahých kovů. Po výpalu v elektrické peci vyhoří rozpouštědlo a střep je rovnoměrně pokryt tenkou vrstvou zlata, platiny nebo jinými kovovými barevnými listry. Výsledek je neskutečně efektní a hodí se nejen do místností, kde se schází rodina, a přijímají návštěvy, velkou službu udělá i v tak intimní místnosti, jakou je ložnice. Materiál ale dovoluje dekoraci použít i do koupelny, kde by rozhodně neudělal ostudu. Vzhledem k popsané technologii práce a použitým materiálům patří tyto 3D dekorace k finančně náročným. Můžeme si ale pořídit i levnější variantu, která sice není tolik efektní, ale své poslání splní. Nabízeny jsou nejrůznější dekorace jako např. vážky, květiny, noty a jiné drobnosti. Ty jsou vyrobeny z plastu s kovovou povrchovou úpravou. Na zeď se přichycují jednoduše. Set obsahuje speciální hřebíky, které se zatlučou do zdi a na ně posadí zvolená dekorace. Hodí se všude tam, kde se nevyplatí tapetovat ani malovat, ale kde chceme mít alespoň nějakou dekoraci. Také pořizovací cena je dostupnější, pohybuje se řádově kolem několika set korun.

Počítejte s tím, že:

  1. 3D dekorace budete muset otírat od prachu, případně jiných nečistot.
  2. nejsou vhodné u kuchyňské linky (zejména ne u varného centra).
  3. některé 3D dekorace velmi rychle a efektivně oživí interiér. Fungují jako samolepky.
  4. největší sortiment 3D dekorací je nabízen do dětských pokojů.