Její představa je taková, že v obývací části by se zřídilo pódium, pod kterým by bylo vysunovací dvojlůžko, na pódiu sedačka a konferenční stolek, a pokud by to bylo možné, tak také pracovní koutek pro počítač.

Nyní jsou v pokoji troje dveře. Při rekonstrukci se počítá s tím, že se dvoje dveře zazdí, vznikne tak více prostoru.

Zvýšené pódium jsem navrhla přímo proti vstupním dveřím. Je na něm umístěna sedací souprava, konferenční stolek a dvě polovysoké skříňky. Počítačový stolek jsem umístila mimo pódium, do rohu místnosti k oknu. Zavěšené nízké skříňky a televizor jsem nakreslila na stěnu proti pódiu, je možné sledovat televizi z pohovky, případně večer z postele.

Na pódium vede jeden schod, který jsem kvůli pohodlí navrhla přes celou šíři pódia.

Vysouvací postel je opatřena kolečky. Její šířka je 180 cm, délka 200 cm. Ideální řešení by bylo, pokud by měla postel úložný prostor na lůžkoviny. Také by se měla dát celá vysunout a popojet směrem k pracovnímu stolu, kvůli přístupu pod pódium, aby se tam dalo občas uklidit a vysát prach. Lůžkoviny by se měly často větrat. Matraci bych zvolila vhodnou i pro alergiky.

Podlahu je třeba zvolit odolnou, u levnějších laminátových může dojít k poškození při dlouhodobém vysouvání a zasouvání postele. Vybrala bych vinylovou, je velice odolná a praktická na údržbu. Pokud se postel zasune pod pódium, vznikne poměrně velký prostor, který může sloužit dětem jako hrací koutek, když bude maminka Jana potřebovat pracovat na počítači – bude mít obě ratolesti na očích.

Také je třeba myslet na vhodné osvětlení. Nad konferenční stolek jsem umístila závěsná svítidla, stojací lampy ve stejném designu jsou u sedací soupravy a v rohu u okna. Nad postelí je osvětlení pod policí. To přijde vhod, pokud si majitelé budou chtít večer místo televize třeba číst. Samozřejmostí je kvalitní lampička na pracovním stole, ideálně s pohyblivým ramenem pro nastavení směru světla.

Barevné řešení jsem zvolila v příjemné kombinaci hnědé, krémové, bílého lesku a fialkového akcentu. Dvě protilehlé stěny (s oknem a vedle pódia) jsem vymalovala sytou hnědou barvou, která je spojená s představou jistoty a pořádku, domova, tradice. Za sedací soupravou je krémová tapeta, která se opakuje na stěně za televizí.

Doufám, že se bude naší čtenářce návrh líbit, a přeji, ať se rekonstrukce vydaří přesně podle jejích představ.

TIP REDAKCE: Půdorys místnosti, podle kterého byl obývací pokoj navrhovaný, si můžete prohlédnout ZDE. V případě, že potřebujete poradit s návrhem kuchyně, posílejte podklady na adresu navrhy@kuchyne.cz. Pak sledujte stránky Kuchyne.cz, zda byl váš požadavek vybrán a zrealizován.

Petra Kolaříková, návrhy a realizace interiérů, www.design-domova.cz