Cena bývá příznivá z více důvodů, jedním z nich je fakt, že k výrobě jsou použity cenově přístupnější materiály, a roli hraje i to, že je nábytek vyráběn ve velkém. Neexistuje jeden nebo deset kousků, ale tisíce. To nám, kteří touží po atraktivním bytu za přijatelné peníze, vůbec nevadí. Vybereme si jen něco, a použijeme um a důvtip.

Správný základ

Můžete mít sebelepší zařízení, nebudete-li mít vhodný základ, pak budete hotovi jen na půl cesty. Co by to mělo být? Vymalujte (nemusí to být jen bíle), zařiďte nové podlahy (nebo ty staré obnovte), natřete okna i dveře. Začnete-li s obnovou svého domova těmito úpravami, dosáhnete příjemného interiéru a můžete stolovat třeba i u krabice od banánů a sedět na zemi.

Chce to nápad

Základem úspěchu je interiér, ze kterého bude cítit, že jsme nad jeho vzhledem přemýšleli. Jak na to? Nejprve se seznamte s tím, co trh nabízí, ujasněte si, co se vám líbí a co ne. Vyberte jeden prvek, na jehož základě postavíte celkové ladění. Mohou to být například písmena. Můžete najít tapetu s tímto motivem, k tomu povlečení a několik doplňků. Třeba zarážku na knihy ve tvaru písmene, popsané hodiny, textilní dekorace (závěsy, potah polštářů a podobně). Tento motiv potěší teenagera či singl žijící muže. Ženy zase dají přednost romantičtějším motivům, například květinám, nebo jiným přírodním motivům.

Nahlédněte k babičkám

Možná nábytek u vašich babiček a dědečků pamatuje dobu dávno minulou, ale pokud se zaměříte na jednotlivé kusy, nejsou přeci jen pěkné a v kontextu se starým interiérem nevyniknou? Třeba se jich prarodiče chtějí i zbavit, ale vyhodit se jim je nechce. Do popředí zájmu ve světě designu se znovu dere nábytek vycházející ze sedmdesátých let minulého století, mít nějaký pravý kousek z této doby by nemuselo být k zahození. Je nasnadě, že celkové ladění bytu by mělo být pak v tomto duchu. I když se současnými prvky. Vděčné jsou tapety, které hodně pozmění atmosféru, a samozřejmě textilie, a to včetně koberce. Samotnou kapitolou jsou obrazy, plakáty…

A co bazary?

Nábytek za rozumné peníze najdeme i v bazarech. Dnes je jejich návštěva mnohem snazší, protože nemusíme jezdit od čerta k ďáblu, stačí navštívit ty internetové. Budeme-li mít štěstí, pak i tady můžeme najít nějaký pěkný kousek. Oproti obchodům ovšem musíme dlouho hledat a pravděpodobně budeme muset i přiložit ruku k dílu. To proto, abychom například opravili čalounění, nebo stůl či židle opatřili novým lakem.

Náš tip

Dopřejte si do svého bytečku alespoň jednu ikonu designu. Může to být Salif-juicer od Philippa Starcka nebo z Vitry Panton chaire. Návštěvám dáte jasně najevo, jakým směrem se bude ubírat vaše budoucí bydlení. A že to nevzdáváte, i když právě teď na tom finančně nejste právě růžově.

Vneste do bytu barvy

Chcete-li zapůsobit na první pohled, zvolte nějaký výrazný barevný odstín, a ten ve svém bytě aplikujte. Barvy na zeď, polštářky, ubrousky na jídelním stole, kusový koberec apod. Podobnou úlohu sehraje i výrazný motiv.

Jak na to ve zkratce:

  • Vytvořte pěkný základ – podlahy, stěny, okna a dveře.
  • Určete celkový styl interiéru (moderní, romantický, hi-tech, retro).
  • V daném stylu zvolte několik základních prvků (židle, stůl, sedací souprava).
  • Jsou-li barevné, dolaďte pomocí doplňků jejich vzhled (vytvořte tón v tónu, nebo volte stejnou barevnost).
  • Zbudou-li finanční prostředky, investujte alespoň do jedné ikony designu. Zůstane vám a může se s vámi stěhovat z bytu do bytu.