Tma, ticho a chlad - to jsou tři hlavní předpoklady nerušeného spánku. Jaká má tedy být ložnice?

  • Orientovaná na východ nebo sever.
  • V tzv. klidové zóně domu, tj. s okny do zahrady, dvora, nikoli na rušnou komunikaci.
  • Stíněná před denním světlem a pouličním večerním osvětlením roletami, žaluziemi, žaluziovými okenicemi. Těžší závěsy fungují i jako zvuková izolace.
  • Poměrně chladná. Teplota v místnosti se má pohybovat v rozmezí 18-20 °C.
  • Dobře větratelná.

Uklidňující barvy

V místnosti mají převládat klidné neutrální nebo studené barvy (navíc v horkém létě navozují pocit chladu). Tzv. barvy aktivity (červená, sytě žlutá, oranžová, výrazně zelená) usínání nesvědčí.

Kam s postelí

Ať jste, či nejste stoupencem feng šuej, pro klidné spaní je důležité, kam postel postavíte. Nepříliš šťastné je proti dveřím, protože přímý pohled na ně v nás nebudí pocit bezpečí; právě tak přímo proti oknu.

Ani krátká, ani úzká, ani nízká

Postel je jako boty – nesmí být spáči malá

  • Délka cca o 20 cm delší: do tělesné výšky 190 cm stačí standardních 200 cm; pro vyšší osoby jsou lůžka dlouhá 210/220 cm.
  • Standardní šířka 90 cm; pohodlnější je 120-140 cm. Dvojlůžko potřebuje 180-200 cm (160 cm je jen pro občasné přespání).
  • Standardní výška: od 35 do 42 cm. Opravdu pohodlné lůžko je vyšší (50 až 60 cm), ovšem má mít sníženou nebo prohloubenou postranici, která při sezení na posteli netlačí do podkolení. Z vyšší postele se snáz vstává, líp se pod ní uklízí a v ložnici dobře cirkuluje vzduch, který v noci obtéká spáče shora i zespodu. Módní velmi nízké postele (25 cm) jsou s hygienou spaní na štíru. Lehací plocha je tak nízko, že spáč inhaluje zvířený prach z podlahy. Z nízkých lůžek se špatně vstává a špatně se pod nimi uklízí. Někteří výrobci proto dilema móda versus zdraví řeší nastavitelnou výškou nohou.

2v1: rozkládací pohovka

V očích odborníků není ideální. Jednak z hygienického hlediska, protože během dne ji používáním „nasytíme“ potem, prachem, drobky, ba i chlupy domácích mazlíčků, a do toho večer uleháme. Řešení, když nelze jinde spát: časté vysávání. Rozkládací pohovka má sokl, v němž je mechanismus a druhé lůžko. Nevýhody: necirkuluje pod ní v noci vzduch; spodní prostor se nedá využít k ukládání. Co do kvality spaní pohovka stoprocentně nenahradí postel. Každý nábytkář potvrdí, že čím víc funkcí spací nábytek má, tím je jako celek rozbitelnější.

Když už ale nemáte jinou možnost, než spát na rozkládacím gauči, může vám pomoct ke zlepšení spaní například další matrace. Dnes nabízejí firmy i takzvané přistýlkové matrace, které nejsou tak tlusté jako klasické, ale pro vyrovnání povrchu a sjednocení tvrdosti to bohatě stačí.

Tento článek je jen částí textu z časopisu Dům&Zahrada č. 10/2012. Zde se dozvíte mnohem víc, například pravidla pro ukládání lůžkovin, jejich výběr, jestli stlát, či ne…