Tento týden se můžete setkat po celé Praze s postavičkami v různých barevných oblecích. V pondělí to byli žlutí mimové, v úterý se k nim přidávají zelení, pak modří, červení… Prostě týden barev se rozjel. A co nabízí? Především má upozornit lidi na to, že barva je součástí našeho života a oživuje prostor kolem nás. Stejně jako ti mimové, kteří vám možná dají do ruky jablko nebo květinu.

Vedle toho budou každý den vycházet Barevné listy. Ty lehkou a čtivou formou představí význam barvy v různých kulturách, jejich vyznění a tipy pro použití v interiéru. V barevných listech budou představeny také osobnosti, které se rozhodly podpořit Týden barev.

Modrá je dobrá

A jako každý rok, vyhlašuje firma Dulux, výrobce barev, barvu roku. Jako každý rok vycházeli specialisté značky ze zjištění mezinárodní skupiny kreativních expertů z oblasti designu, architektury a módy.

Barvou nadcházejícího roku je královská, umírněná a hluboká modř. Působí jako zklidňující obklad a do našich hektických životů přináší neobyčejný klid a pohodu. Je to barva duchovní čistoty, zklidňující, uvolňující a inspirující. Konejší nás a uvolňuje napětí a stres.

Je to mocná, silná a elegantní barva, která v sobě snoubí solidnost s elegancí a magičností. Jako malířská barva nás překvapí nečekaně hlubokým půvabem. Naplňuje nás úžasem už proto, že se ve skutečném světě vyskytuje jen zřídka; to jí dodává na exkluzivitě a originalitě.

Pro svoji eleganci má mnohostranné využití v barevné škále - nachází porozumění jak s podobně sytými jasnými tóny, například barvami citrusů, tak s teplejšími neutrálními barvami. Zaujme i v kombinaci s jinými odstíny modré, zelenofialové nebo zelené.