Právě o tom vypovídá použitý povrchový materiál, který je aplikován k jeho výrobě. Nejčastěji je to dýha dřeva, lamino, fólie a v posledních letech se velké oblibě těší lak a pro náročné je k dispozici tradiční masiv dřeva.

K výrobě nábytku se používá vedle masivu, který se dále již povrchově nezpracovává, laťovka, překližka, dřevotřísková deska a jejich upravované verze známé pod názvy MDF nebo LTD deska. Ty jsou dále povrchově upravovány různými technologiemi, které určují vzhled a cenu výrobku.

Různé možnosti

<p>U levného nábytku sáhne výrobce zpravidla k PVC fólii. Je měkká a snadno se mechanicky poškodí. Výhodou je nízká cena.</p>

aling:left Tou nejlevnější variantou je PVC fólie, jejíž výhodou je možnost zakrytí celé desky, tedy včetně jejích hran. To u dražšího lamina ani dýhy dřeva nelze. Tam se u finančně nenáročných produktů používá k zakrytí hran dekorační páska, u kvalitnějších typů to je plastová ABS hrana. Má zakulacené hrany a sílu 1,5 mm.

Obecně můžeme říci, že lamino vzniká nanesením melaminové pryskyřice a dekoračního papíru, které jsou k sobě za vysoké teploty pod tlakem slisovány. Na papír je možno vytisknout kterýkoliv dekor, takže už jen záleží na kvalitě zpracování, aby výsledek byl nerozeznatelný od originálu.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

Připomeňme, že povrch lamina slouží také jako ochrana před mechanickým poškozením, proti světlu, otěru, vlhkosti, chemikáliím atd. To dýha dřeva nezastoupí. Jako přírodní materiál je samo sebou k těmto neduhům více náchylná. V interiéru ale vytváří sounáležitost s přírodou, vždyť povrch skutečně činí 0,3—0,5 mm silná vrstva dřeva.

Najdete správné místo?

Právě použitý materiál i způsob zpracování jsou určující pro využití v interiéru. Zatímco fólii můžeme docela snadno mechanicky poškodit, proto není doporučována u namáhaného nábytku, jako například k výrobě botníku, pracovního či jídelního stolu, také se brzy zničí na frekventovaném místě (například v blízkosti pracovního místa, židle apod.). Časem se totiž povrch v namáhaných částech otře a je na něm na první pohled patrný zub času. Foliovaný nábytek je ovšem vhodný do prostředí s vyšší vlhkostí, takže se nemusíte bát jím vybavit koupelnu.

To laminovaný nábytek je odolnější a je vhodný i do namáhaných míst, dokonce vydrží i krátkodobé působení vody. Takže jsou-li dostatečně kvalitně zpracovány hrany nábytku, může posloužit i v koupelně.

Dýha dřeva je měkká, takže v dětském pokoji by dlouho nevydržela, zato přírodní povrch evokující její blízkost se bude pěkně vyjímat na nábytku v obývacím pokoji, ložnici, jídelně a třeba i u dvířek kuchyňské linky. Běžně je její povrch chráněn olejem nebo lakem, což je nezbytné zejména v místnostech s vyšší vlhkostí. Stejného efektu pak dosáhnete nábytkem z masivu, který ovšem patří k finančně náročným.

Samostatnou kapitolou je lakovaný nábytek, který se v posledních letech těší velké oblibě, a to nejen v kuchyni, ale i obývacím pokoji. Tento typ povrchové úpravy je vhodný takřka kamkoliv, kde nebude ve spojení s velkými nárazy (předsíň, dětský pokoj). Chceme-li dosáhnout dokonalého vzhledu, musíme se připravit na jeho náročnější údržbu.

Co se myslí, když:

LTD, MDF jsou všechno deskové materiály, které se vzájemně liší uspořádáním a hrubostí dřevěné drti a typem pojiva, dále se liší v mechanických vlastnostech - jsou různě pevné, tvrdé, pružné a odolné. Plošné materiály se následně řežou, případně povrchově upravují a vyrábí se z nich nábytek.

Laminát není lamino…

…, ale desky silné řádově milimetry i méně. Používají se jako povrch nosných desek, například dřevotřísky nebo MDF. Mají uzavřený povrch bez pórů, odolný proti mechanickému poškození i některým chemickým látkám. Vyrábějí se v mnoha provedeních. Základní je laminát CPL, což je střednětlaký laminát, který je kvalitnější než PVC fólie. Používá se například na povrchy dveří. Pokud chcete kvalitu, chtějte laminát HPL, což je vysokotlaký laminát používaný nejčastěji k výrobě pracovních ploch. Lamináty jsou k dispozici v široké škále barev i dekorů.