Radiátor – to slovo ztratilo v minulých letech zajímavost. Spíše se hovořilo o podlahovém topení, krbových kamnech, topných rohožích a podobně. Radiátor ale nikdy nezmizel, žil svůj život a neměnil svou podobu. Pak se ale změnil dokonale; tak, že jej ani nepoznáme.

Spleteme si ho třeba s nástěnnou plastikou. Retro radiátory ale poznáme. Starobylé tmavé litinové, patinované ze začátku 20. století bývaly krásné. Není divu, že se k nim výrobci vracejí: do dnešních retro a industry interiérů zapadnou dokonale.

V hlavní roli design

Ploché deskové radiátory dnes nemusíme povinně zavěsit pod okno. Vybrat můžeme vertikální, dlouhé a úzké. Ty šetří místo a dají se zavěsit do jinak nevyužitelného prostoru.

Horizontální dlouhé radiátory se zase vejdou pod nízko posazené dlouhé okno. Jiný radiátor má miniaturní nožičky, a je tak určen k postavení na zem. Existují i radiátory zabudované do podlahy; vidíme z nich jen mřížku v rovině podlahy. Další skupinou jsou koupelnové radiátory, které si kromě úkolů topit a zdobit místnost ponechaly i tradiční úkol sušit ručníky.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:

A vysloveně designové radiátory se mohou vymykat ze všech skupin – bývají totiž křivolakého nebo organického tvaru, a zaujímají tak na stěně nepravidelné místo. Zároveň přitahují pozornost a stávají se nápadným nástěnným solitérem; zejména když se ještě nasvítí.

Rozličné materiály se přizpůsobí interiéru

Radiátory mohou svým vzhledem napodobovat různé druhy kamene nebo mramor. Zvláštností jsou radiátory dřevěné s předním dýhovým krytem.

Jejich dělení:

Podle umístění na stěnu pod okno stojanové na podlahu zabudované do podlahy

Podle tvaru koupelnové designové – často nepravidelného tvaru vertikální vysoké úzké dlouhé