Skrze feng-šuej (i jiné metody, kterými rozvíjíme svou životní spokojenost a pocit štěstí) se snažíme dosáhnout především následujících dvou cílů:

  • určité úrovně rovnováhy v našem hmotném prostoru, která pak podporuje směřování k naší celkové životní rovnováze a harmonii.
  • propojení prostoru s tím, jaký život chci skutečně a vědomě žít, kam chci směřovat, jak se chci ve svém současném životě cítit na různých úrovních mého bytí.

To jsou tedy důležité majáky na naší cestě, ke kterým má smysl směřovat: žít co nejharmoničtější život, v rovnováze, zároveň být v kontaktu s jedinečností mé osobní cesty, co jsou mé osobní potřeby a zájmy, abych mohla žít tak, jak právě já nyní chci. Při plavbě za těmito majáky v dálce nám může velmi pomoci právě princip 5 elementů. Nyní tedy máte (z minulých článků) zmapovanou situaci doma z pohledu 5 prvků a situace ve vašem životě.

ČTĚTE TAKÉ:

Také jste si již položili otázku, zda vám tato situace, poměr rozložení sil, vyhovuje, odpovídá vašim současným potřebám, nebo nevyhovuje, máte příliš toho, co aktuálně nepotřebujete, a málo toho, co právě hledáte a toužíte po tom. Nyní se budeme věnovat dalším třem elementům.

Potřebuji podpořit element země

Skrze element země ve vašem prostoru tak vnesete do svého života více stability, klidu, péče o sebe a druhé, citu ke své ženskosti, více se budete orientovat na vztahy, propojenosti, partnerství obzvlášť.

Proto je důležité ladit váš prostor ve směru tepla a klidu, stability, usazenosti, pomalosti, sounáležitosti a útulnosti. Pročistěte JZ a SV stranu prostoru od jeho středu a střed samotný a zvažte, k čemu z daného zařízení máte skutečně blízký vztah a k čemu ne. Ponechejte zde věci, které vám připomínají vaše kořeny, historii, připomínají vaše důležité vztahy, symbolizují pro vás klid a usazenost.

Volte především:

  • prvky ohnivého elementu - oheň, světlo, teplo, teplé zářivé barvy, emocionální výjevy, svíčky.
  • element země - kameny, keramika, těžší kusy nábytku, starožitnosti, ke kterým máte vztah, zemité barvy (hnědá, béžová, meruňková, cihlová, lososová, vanilková...), obrázky hor, kamenů, poušť, fotky a artefakty spojené s vaším partnerstvím, ženstvím, párové věci, romantické drobnosti.

Na JZ, SV a ve středu prostoru by nemělo převládat: element vody (modrá a černá barva, akvárium, fontánka, tekoucí voda, vodní obrázky, sklo), příliš růstovo (květiny, zelená, divokost a dětskost), přílišný řád a čistota.

Potřebuji podpořit element kovu

Skrze kov chcete posílit ve svém životě určitý jasný řád, pravidla, svou moc, strukturovanost a schopnost udělat si ve věcech pořádek a systém, tedy určitý mužský aspekt života, zodpovědnost a pevnost.

Pak je třeba v prostoru posílit pocit uspořádanosti, čistoty a řádu, zbavit byt chaosu, neuspořádanosti a zanesenosti starými věcmi. Proto tím hlavním nástrojem, jak posílit element kovu doma, je pořádný z gruntu úklid, a to především na SZ a Z od středu prostoru, ale jinak v celém domě, tzn. vymést pavučiny, vyházet nepotřebné a nefunkční věci, udělat si pořádek v dokumentech, v pracovním prostoru, v kuchyni, dát věcem jasný řád a místo, nastavit pravidla kolem chodu domácnosti, omýt vše špinavé, vymalovat čistě bíle tam, kde prostor působí nečistě. Víc není potřeba...

Ideální doplňky: šanony, přihrádky, košíčky na drobnosti, které jinak zaplňují volné prostory, popisky, bílá a šedá barva, nástěnka s úkoly, kovové zvonky a zvonkohry, ručičkové hodiny, hudební nástroje, lesklé a hladké povrchy.

Nevhodné doplňky - element vody, dřeva a ohně.

Potřebuji podpořit element vody

Element vody ve vašem životě podpoří kontakt s vlastním smyslem života, hodnotami, životním směřováním, tedy vlastní cestou a duší, také posílí schopnost nechat věcem volný průběh, nedržet nad vším kontrolu, podporovat své hluboké zdroje. Prostor by na S straně domu měl umožňovat stažení se do sebe, kontakt se sebou (ložnice - postel, koupelna, meditační místo...).

Nejlépe nás v tomto směru povzbudí kontakt s tekoucí vodou, tedy koupelna, kuchyň a zahrada, dále fontánka, akvárium, materiál skla v zařízení domu, modrá barva, motivy vody na obrázcích, vlnité křivky, Provence, levandulový styl zařízení místnosti, modrobílá kombinace, levandulová barva.

Pocit plynutí v prostoru omezuje element země, tzn. obzvlášť na S straně domu, bytu by neměl převládat pocit přílišné stability a rigidity, těžké zařízení. Element vody oslabuje také dřevo a oheň. Neměly by zde proto dominovat zářivé teplé barvy, oheň, květiny a zelená barva.

Zdroj: SensaKlub.cz