Jako by měly samé výhody: nespálíme se o ně, nevysoušejí vzduch, nepřipalují a nevíří prach. Mohou se chlubit téměř staletou životností. Jsou krásná a snad nic tak neumí místnost zútulnit. Vybrat si můžeme ze stovek kachlů různých barev, tvarů, dekorů - včetně atypických. Některá kamna nabídnou i pohled do ohně přes skleněná dvířka. Dokonale akumulují teplo, jejich provoz je levný - topí se dřevem. Dá se v nich topit pohodlně a ekonomicky, ráno se zatopí, odpoledne přiloží. Topit se dá i obden nebo ještě méně často; podle toho, jak naakumulované teplo vydrží.

Sálavé teplo vydávají tepelné zdroje obložené keramickými kachli – tedy kachlová kamna, pece, obložená krbová kamna nebo sporáky.

Zbývá jen vysoká pořizovací cena (asi od 150 000 korun do půl milionu). Je to ale ojedinělá investice. Navíc cena je relativní – stojí podobně jako kotel s radiátory a tepelné čerpadlo, které však má životnost nižší, kdežto kachláky přežijí generace a vydrží až 100 let. Důležité je najít si na základě referencí zkušeného mistra kamnáře.

Výhody kachlových kamen

  • elegantní: jsou krásná na pohled
  • zdravá: šíří sálavé teplo
  • příjemná: stejná teplota u podlahy i stropu
  • terapeutická: nevysoušejí vzduch
  • hygienická: nevíří a nepřepaluje se prach
  • bezpečná: nespálíme se o ně (povrch má max. 60 °C)
  • praktická: jednoduchá obsluha „ráno zatop, večer přilož“
  • trvalá: vydrží 100 let
Vyberte si kromě rovných kachlů také některé vyduté nebo vypouklé. Získáte tím větší topnou plochu. Teplo vydávají navíc také otvory, které jsou rozesety mezi kachli u některých kamen.

Zdravé sálavé teplo kachlových kamen

Toto rovnoběžné (podobné jako teplo sluneční) tepelné záření neprohřívá vzduch, ale přímo předměty, na které v interiéru dopadá. Výsledkem je příjemně rovnoměrná teplota u stropu i u podlahy. Teplý vzduch se tak nepromíchává, nevíří a nestrhává s sebou ani prach. Prach se také díky nízké povrchové teplotě kachlů nikdy nemůže připalovat na povrchu kamen. To všechno je ideální pro děti, alergiky a lidi trpící alergií, astmatem a bronchitidou...

KAMNA A KRBY JSOU TAKÉ JEDNÍM Z HLAVNÍCH TÉMAT POSLEDNÍHO ČÍSLA TOHOTO ROKU ČASOPISU DŮM&ZAHRADA. POKUD TEDY CHCETE VĚDĚT O KAMNECH VÍC, POŘIĎTE SI ČÍSLO 12/2012, NEBO SI ČASOPIS PŘEDPLAŤTE.