Posuvné dveře se hodí opravdu do takřka každého interiéru, s výjimkou prostor, které je třeba mít zvukově či tepelně izolované (např. ložnice či dětský pokoj). Jejich hlavní výhodou je především úspora místa, které na rozdíl od klasických otočných dveří (ne)zaberou. Navíc skvěle dotvářejí tvář celého interiéru a působí exkluzivním dojmem.

V zásadě můžeme posuvné dveře, resp. systémy rozdělit na dva základní druhy. V prvním případě jde o ty, které se zasouvají do tzv. stavebního pouzdra vybudovaného ve zdi. O nich jsme psali ve zvláštním článku. Jaký byl výsledek. Jsou fantastické. Jenže jejich stavební náročnost nemůže být použita všude. Nemůžete vyřezávat ohromnou stavební díru do nosné zdi, nemůžete dávat pouzdra v místech, kde máte sedmdesátky siporexové desky… Takže pojďme na dveře posuvné po stěně.

Dveře přilepené ke stěně

Tzv. nástěnný systém představuje montovaná nosná kolejnice, kterou je možné instalovat ve dvou provedeních. První z nich je tzv. pohledová, která funguje i jako výrazný designový prvek v interiéru (jinými slovy to, co v případě použití pouzdra chceme elegantně schovat, zde pyšně přiznáme). Takovým případem je například systém Minima od českého výrobce M&T, který je na obrázku. Uvnitř takovéto kolejnice jsou ukryty tlumiče, které měkce zajišťují koncové polohy při dojezdu křídel. Velmi tichý a kultivovaný pohyb pak zajišťují velká kolečka uložená v ložisku. Provedení je možné pro jedno- i dvoukřídlé dveře (dřevěné, skleněné), případně může na jedné kolejnici být i více křídel. Pohledovou kolejnici nelze ale montovat se synchronním systémem nebo kaskádou.

Druhou možností je instalace kolejnice s použitím garnýže. Jde o starší způsob montáže na stěnu nebo do stropu (s obložkou i bez), kdy je samotný posun skryt. Velmi záleží na volbě kvalitní kolejnice a vozíků. Výhodou je možnost spojení dvou nebo i více křídel do kaskády, nebo synchronního zavírání u dvoukřídlového provedení. Tedy to, co neumožňuje pohledová kolejnice.

Ani futra nejsou problém

Jestli nevíte, zda se vám domů vejdou dveře na stěnu, jednoduše si to spočítejte. Různí výrobci sice mají různé systémy, ale orientační výpočet je, že vezmete rozměr dveří a prostor pro ně do strany je ještě jednou tolik plus deset centimetrů.

Kolik to stojí
Ceny za posuvné mechanismy jsou různé. V článku již zmiňovaný výrobce M&T nabízí posuv pro dřevěné dveře od 3 998 Kč a pro celoskleněné od 5 098 Kč bez DPH a práce. U Sapeli pak přijde příplatek za posuv na 5 800 Kč. Posuvný systém Simplex stojí přibližně 2 800 Kč.

Na výšku je zapotřebí víc, a to ať se jedná o pohledovou kolejnici, nebo garnýž. Tady připočítejte 22 cm. Pokud to chcete mít přesně, vyžádejte si od výrobce technický nákres ukotvení, kde je přesně zadáno, jaké rozměry kam mají být. Zorientuje se v nich i laik, protože jsou dělány pro partnery, kteří tyto dveře jen nasazují, tedy i stavební dělníky apod. Jeden takový můžete najít třeba v naší fotogalerii jako ukázku.

Pokud váháte nad tím, jestli musíte kvůli posuvným dveřím vybourat svá stará paneláková futra, tak to už je problém složitější. Pokud je nemáte moc vyčnívající ven, není zapotřebí provádět tak náročné stavební úpravy. U většiny dveří je odstup dveří od 12 mm výš. V případě skleněných dveří dokonce i větší. S hloubkou futer ale bude lepší počkat na odborníka. Většina prodejců zdarma vyšle technika, který zaměří dané místo a řekne vám, zda je možné sem dané dveře nainstalovat, nebo zda budete muset najít jiné řešení.