Jenže právě tato samozřejmost se míjí s praxí. Našli jsme proto pro vás 5 DETAILŮ, na které byste se měli soustředit při koupi sedací soupravy, abyste nekoupili nálepku „design“ a posléze nezjistili, že investice nebyla tou nejlepší.

Jak je to s proporcemi?

V současné době jsou u sedacího nábytku moderní rovné strohé linie. Působí totiž jednoduše, a přitom elegantně. Designéři šli o krůček dál a tyto tvary maximalizovali. A tak některé modely mají mimořádně hluboké sedáky, proporčně k nim jsou široké i postranice. Pohled na takové sezení ve většině z nás evokuje naprosté pohodlí. Ale je tomu opravdu tak? Posadit se do takto hlubokého sedáku vyžaduje určitý akrobatický um, to samé je třeba i při vstávání. Proto taková sedací souprava není vhodná pro starší, ocenit ji mohou ale rodiny s dětmi. Ti se totiž do hlubokého sezení vejdou všichni dohromady.

Skryté mechanizmy

Sezení s nastavitelnými podhlavníky je sice pohodlné, ale vzhledově neodpovídá současnému trendu. Chcete-li tento komfort, pak je vhodnější najít sedací soupravu s integrovanými mechanizmy, které opticky neruší, přitom umožní regulovat opěru hlavy, případně i postranic. Tehdy docela snadno proměníme sedací soupravu v lůžko.

Doplňky

Přestože se designéři snaží udělat vzhled co nejjednodušší, začleňují do návrhu i řadu praktických prvků. Je to například police připevněná k zadní části opěrek nebo nahrazuje celou postranici. Častým doplňkem jsou jednoduché stolky, které jsou tvarem i rozměrem kompatibilní s bočnicí, ale mohou to být i kapsáře ušité ze stejného materiálu jako čalounění apod.

Sofa není jen pěkné

Podobný komfort, jako nabízí běžná sedací souprava, může poskytnout její menší sourozenec – sofa. Zaujme už na první pohled, vždyť právě díky menšímu rozměru mohou návrháři uplatnit více fantazie. Ovšem to nijak neškodí pohodlí a koneckonců ani praktické stránce. A tak některé modely slouží i pro příležitostné přespání, případně je integrována zásuvka pro připojení počítače. Díky důmyslnému rozmístění sedáků může majitel zaujmout nejrůznější polohy při sezení.

Jak správně vybrat?
1. První dojem nemusí být pravdivý
2. Sezení vyzkoušejte
3. Buďte nároční, chtějte přidanou hodnotu (odkládací police, polohovací mechanizmy)
4. Nebojte se netradičně použitých materiálů

Neobvykle aplikované materiály

U designu nejde jen o tvar, ale i o použité materiály a barvy, které vyzdvihnou (nebo naopak) celkový vzhled. Nemusí být pravda, že tvrdý materiál, jako například plast, je nepohodlný. Správné tvarování sedu může být pohodlnější nežli některé polstrování. Jeho možnost obměny pomocí snímatelného potahu ale ničím nenahradíme.