Za jednu ze základních myšlenek feng-šuej považuji, že prostředí, ve kterém pobýváme, ovlivňuje naši mysl, emoce, naše tělo, náš růst a vývoj. Děti ve svém vlastním pokoji tráví velké množství času, čím jsou starší, tím více se jejich pokoj stává skutečně jejich malým světem.

Můžeme proto očekávat, že částečný vliv na to, jak se děti mají, jak se jim žije na různých úrovních jejich života, pochází právě z uspořádání jejich pokoje, použitých barev, orientace vůči světovým stranám, postavení postele, zařízení pracovního místa, rozdělení prostoru podle soužití se sourozencem, celkové atmosféry pokojíku atd. Málokdo by svým dětem nechal vymalovat pokojík celý na červeno nebo černo, nějak tušíme, že by jim tam nebylo úplně dobře, nějak by je to ovlivňovalo.

Základní doporučení pro dětské pokojíky

  • pokojík pro dítě je místnost, kde bude důležitý člen rodiny trávit nejvíc času, proto si na něm dejme záležet
  • pokojík má splňovat různé a rozdílné funkce (místo na spaní, hraní, učení...), pro každou vytvářejme odlišný prostor od ostatních
  • čím je dítě starší, tím více jej do budování pokojíku zapojme
  • děti rostou a vyvíjejí se jak jejich rozměry, tak jejich zájmy, potřeby, počítejme tedy se značnou flexibilitou prostoru, buďme připraveni na to, že se bude každé cca 2-3 roky proměňovat
  • prioritou by mělo být dítě a jeho zájmy, ne naše estetické a image zájmy - pokojík by měl sloužit dětem, ne děti jemu
  • tvořme pokojík pro naše dítě takové, jaké je, neočekávejme, že pokud je naše dítě spíš čuňátko, změní se jen kvůli našemu zvolenému bílému koberci
  • skrze pokojík neplníme naše nesplněné sny, ale sny našeho dítěte
  • hledáme a podporujeme budování rovnováhy v dané místnosti - rovnováhu klidu i dynamiky, plnosti a prázdnoty, uzavřenosti a otevřenosti, praktičnosti i hravosti
  • dívejme se na zařizování pokojíku očima dítěte, a to včetně např. věšení obrázků - mají-li být opravdu pro děti, pověsme je do výšky očí dětí, ne dospělých

Orientace vůči světovým stranám

V předchozím článku jsem vás seznámila s vlivem jednotlivých světových stran na život člověka, jaká energie v prostoru se vytváří pod vlivem pohybu slunce. S odkazem na to se podívejme, kam je tedy vhodné umisťovat v rámci domu dětské pokoje.

Děti potřebují ve svém pokoji energii, která je podporuje v jejich přirozeném růstu a tvořivosti, zároveň není žádoucí podporovat příliš dynamické prostředí. Také je pro ně vhodná určitá míra klidné relaxační energie.

Jak postupovat: Nejprve si tedy najdeme střed půdorysu našeho domu (patra, kde je dětský pokojík), bytu a od středu rozdělíme půdorys do 8 sektorů podle jednotlivých světových stran. Podívejme se, kam nám vychází buď již existující dětský pokojík, nebo které místnosti jsou pro něj potenciálně vhodné.

PSALI JSME O FENG-ŠUEJ:

V, JV strana - velmi vhodné pro dětský pokoj, svou přirozeně růstovou energií podporují zdravý růst dětí, jdou ruku v ruce s tvořivostí, hravostí, dětskostí a rodinným životem. Skvěle se hodí barevná kombinace modré a zelené.

J strana - méně vhodná pro děti, její energie je příliš dynamická, v létě podporuje vznětlivost a u dětí hyperaktivitu. Pokud zde již dětský pokojík leží, doporučuji volit kombinaci barev pastelové zelenkavé s pískově žlutou, nedoporučuji žádné divoké a ohnivé barvy ani pestrobarevné vzory, spíš poklidnější barevné ladění pokoje.

JZ a Z strana - svou klidnou, zároveň stále společenskou energií jsou velmi vhodné pro děti, podporují spíše odpočinkovou atmosféru, klid, spolupráci a vztahy mezi dětmi. Barevně se sem velmi dobře hodí zemité a ohnivé odstíny barev (viz jeden z předchozích článků) v kombinaci se zelenými doplňky a bílým klidným základem.

SZ strana - nevhodná pro děti, jde o hodně disciplinovanou energii, dospělou, spořádanou, což může podporovat tendenci k dobrému stavu pokojíku z hlediska jeho uspořádanosti a uklizenosti, ale celkově se energie SZ vylučuje s dětskou a hravou, růstovou energií. Pokud už zde pokojík je umístěný, doporučuji doplnit barvy ze spektra veselých a radostných, růstových barev, tedy zelenou, žlutou, oranžovou, pestrobarevnější vzory, květiny a vyhnout se velké míře bílé.

S strana - jde o energii nejpomalejší a nejklidnější ze všech, uzavřenou do sebe. Tedy nejméně vhodnou pro děti, spíš vhodnou pro staré lidi či technické prostory, případně pro ložnici rodičů, jen na spaní. Pokud už zde dětský pokojík je, vyvarujme se převahy modré, bílé, šedé barvy, také hnědé a krémové. Spíš volme veselé barvy, zelenou, žlutou, pestré vzory, květiny, dostatečné osvětlení.

SV strana - méně vhodná pro dětský pokojík. Energie SV je dynamická, divoká, ale zároveň ještě uzavřená sama v sobě. Může proto podporovat neklid, nervozitu dětí, případnou hyperaktivitu. Také do takového pokoje nedopadá téměř žádné přirozené světlo. Pokud už zde pokojík vaše dítě má, volte veselé barvy, ale ne nijak divoké, vyhněte se červené, zářivým odstínům ohnivých barev, volte spíše zemité v kombinaci s pastelovou zelenou.

Málokdy se pokoj nachází jen v jednom sektoru, na jedné světové straně, proto se dívejme na to, která strana převažuje, její energie pak v místnosti převáží a určuje hlavní atmosféru prostoru.