Jejich akumulace je výjimečná - o to se stará vnitřní šamotová vložka (kamna mají uvnitř až 300 kg šamotu). Ten se rozpálí, naakumuluje teplo, předá je kachlům a kamna potom dlouho zahřívají akumulovaným teplem místnost.

ČTĚTE TAKÉ:

Vnitřní dokonalý systém klapek střídavým zavíráním a otvíráním reguluje oheň. Proto se v kamnech bezproblémově zatápí a při topení se neustále šetří topivo. Práce s klapkami je jen zdánlivě složitá, brzy se vše zautomatizuje. Pokud se před zatopením otevře komínová klapka, zkrátí se cesta z kamnové vložky do komína a zvýší se tah. Jiná klapka přivede potřebný kyslík pod rošt, do topeniště. To je venkovní vzduch, který se táhne rourou spodem pod domem a pod kamny. Po rozhoření ohně a zavření komínové klapky začne horký kouř předávat teplo šamotu; brzy se začíná pak ohřívat i kachlový obklad kamen.

Zatopit se musí umět

Nová kamna mají uvnitř vlhký šamot a na ten se musí opatrně. Roztápění postavených kamen má plně ve svých rukou mistr kamnář, který vydá majiteli pokyny, jak přesně zatápět, a průběžně kamna kontroluje a dohlíží na vysoušení šamotu. Kamna se postupně zahřívají, a to trvá nějakou dobu, při jednom zatopení denně asi měsíc. Zhruba 30x musíme totiž zatopit slabě, aby se vnitřek kamen jen málo zahřál. Proto se použije jen trocha třísek a oheň se zase nechá vyhasnout. Po několika týdnech je vnitřní šamot suchý a na síle ohně se přidává.

Po zatopení se kamna podle velikosti 1-3 hodiny nahřívají, akumulované teplo pak předávají do místnosti dokonce až celých 24 hodin.

Co umí kachláky ještě

Některá kamna mají i rozvod tepla do podkroví, kde je ventilátor. Teplo z kachláků tedy vyhřeje horní místnosti i tímto způsobem. Stačí k tomu otevřít další klapku, která pustí horký vzduch do rozvodu tepla. Když je ho tam dost, začne se pomocí ventilátoru distribuovat do podkrovních místností prostřednictvím průduchů ve stěnách. Ty lze v jednotlivých místnostech podle potřeby pootevřít nebo uzavřít. Takto ventilátor funguje jen při nastavené teplotě (60 °C), až se později vzduch z kamen ochladí, ventilátor se vypne.

Kachlová kamna potřebují kolem sebe prostor; nejčastěji se instalují do místností o velikosti 30-60 m² i větších. Malá kamna mohou stát ale i v menším prostoru. Přikládat se přitom dá i z chodby, takže v místnosti kamna nebudou mít dvířka a uchová se tam snáze čistota bez topiva a popela.

Jak se kamna čistí (a špiní)

Kamna mají uvnitř také čisticí kachle, které jednou ročně kamnář vyjme a kamna vyčistí. Sami si čistíme jen skleněná dvířka (pokud je naše kamna mají) a dáváme pozor na kvalitu topiva: mokré dřevo tvoří saze, které se usazují na skle. Topíme proto suchým dřevem.