Někdo pokoj pro děti považuje za místo, kde stejně bude spíš nepořádek, děti žádnou estetiku neocení, naopak vše brzy zničí, a proto není třeba se s touto místností nijak zvlášť zabývat.

Jiní rodiče naopak právě do dětského pokoje investují velké množství energie, vyhrají si s výzdobou, doženou se k maximální osobní tvořivosti, hlavně aby jejich poklad měl ve svém prostoru co nejšťastnější život. A co doporučuje k prostoru dětských pokojů feng-šuej?

Barvy

Volené barvy v pokojíku by měly reflektovat: světovou stranu, kde je pokojík umístěný, množství přirozeného světla, které okny vstupuje do pokoje, povahu dětí a případně ty povahové rysy, které chceme podporovat nebo eliminovat (více o provázání dětského pokojíku s povahou dětí v dalším článku).

Celková atmosféra pokojíku by měla být zároveň klidná a zároveň růstová, radostná, veselá, hravá. Nejlepší je tedy volit barvy rozdílně pro různé zóny pokojíku, tedy jinak pro místo, kde dítě spí, jinak pro místo, kde se má učit, pracovat, a jinak pro herní koutek dítěte. Zároveň však tvoříme jednu místnost, která by měla v důsledku působit kompaktně a jako celek vyváženě a harmonicky. S barvami je tedy třeba zacházet opatrně, spíš decentně, střídmě.

Nezapomeňme totiž na důležité pravidlo: V dětském pokojíku bývá velké množství pestrobarevných věcí, jako jsou hračky, hřbety knih, oblečení, povlečení na postel, všelijaké nálepky, obrázky, plakáty, tedy samotný obsah poliček a odkládacích ploch je velmi pestrobarevný! Takže v momentě, kdy je pokojík prázdný a my jej vymalováváme, mysleme na to, že v současném stavu již pokojík nikdy nebude - čistý a prázdný.

PSALI JSME O FENG-ŠUEJ:

Nejlepší kombinace barev pro děti:

zelená (v jakémkoliv odstínu, kromě úplně zářivé na velké ploše a hodně tmavé zelené) s modrou - vyváženost růstu a spočinutí - zelená může být v herním a pracovním prostoru, modrá kolem místa na spaní. Ideální kombinace na V a JV stranu domu.

zelená a pískově žlutá - opět kombinace růstu a klidu, individuality a vztahovosti. Znovu doporučuji žlutou spíše ke spaní, zelenou ke hraní a práci.

Další barvy vhodné do dětského prostoru:

oranžová - podporuje rozvoj dětského intelektu, lepší v klidnějším odstínu à la meruňková, cihlová, vhodné na JZ, Z, SZ, S, SV, podle intenzity zvoleného odstínu volme vymalování pouze jedné stěny, která vnese do pokoje teplo, zbytek stěn jen bílá nebo velmi jemný odstín pískové nebo této oranžové.

růžová pro holčičky - čím intenzivnější odstín, tím ohnivější a podporující divokost a akčnost dítěte. V pastelovém odstínu vhodná na JZ, Z, SV, v teplém odstínu i na SZ a S.

bílá - velmi vhodná jako základ, vyvažuje ostatní barvy v rámci místnosti do celkové harmonie. Ve větší míře (i na nábytku například) vhodná na V, JV, Z, jinak částečně vhodná ve všech pokojích. Neměla by převládat na SZ a S. Stropy místností by měly být vždy bílé.

krémová, béžová - podobně jako bílá vyvažuje do klidu a harmonie pestré barvy a vzory, má již zemitou energii, takže stabilizuje, uzemňuje, působí měkce. Vhodná je víceméně do všech světových stran do kombinace k ostatním barvám.