Něco historického

Máte rádi něco s historickým nádechem? Máte doma nábytek po babičce? Tak co ho doplnit něčím zajímavým. Historickým. Buď originálním, nebo imitací. Máte dost možností. Například Galerie 22 nabízí prvotřídně zrestaurovaný nábytek, který pochází z celé Evropy, hlavně ale z Rakouska. Nebo tu máme jednu z nejvýznamnějších firem z Itálie. Ručně vyráběný nábytek i doplňky Cantori jsou především z kovu. Je na nich vidět, že každý kus je ve špičkové kvalitě. Vždyť tu jde hlavně o ruční pokovování tepaných prvků plátkovým zlatem a stříbrem či ruční voskování a leštění lakovaného povrchu dřeva.

Něco standardního

Pokud nechcete vyloženě historický styl, a přesto nemáte chuť na něco úplně moderního, pak pro vás máme další zajímavé novinky. Třeba taková Petra Šafářová – česká výtvarnice, která se specializuje na tvorbu nábytku a doplňků s vlastním a nezaměnitelným designem. Navíc, co kus, to originál. Nedělá nic velkosériově. Nic nenajdete ve dvojím vyhotovení. Pak tu máme nápad například na zajímavý nábytek z Asie. Sanu Babu prodává dovezený nábytek, bytové dekorace, dárky a doplňky z Nepálu, Tibetu a Indie. Jako drobné solitéry i větší kusy nábytku by se mohly hodit například sety zajímavých židliček.

Něco moderního

Tady se zase podíváme do nabídky Cantori, která dokáže udělat vedle historizujícího nábytku a doplňků také věci velmi moderní. Například řada Mondrian, která je vytvořená z kruhů, vypadá naprosto fantasticky. Opět je možné si objednat výrobky v různých úpravách povrchů.

A když jsme u moderny, nesmíme zapomenout na české designéry. A když designéři, tak Designblok. Na této přehlídce designu vystavovala i firma Kdomážidlibydlí, která tu nabídla několik velmi zajímavých kusů nábytku. Nás zaujaly především dva jednoduché, řekněme až strojařsky pojaté stolky – Shred a Crab. Ohýbaná nerezová konstrukce dodá moderně pojatému interiéru opravdu nevšední punc. Pokud ale přece jen raději něco teplejšího, doporučujeme stolky Leaf.

A na závěr (nebo na úvod, když už to máme v titulku článku?) perlička. Designér Vladimír Ambroz navrhl toto lehké nízké křesílko „jako poctu geniálnímu architektovi Mies van der Rohe“. Znáte to jméno? Jistě. To byl člověk, který stál u zrodu vily Tugendhat (samozřejmě nejen jí). A tento člověk také navrhl léta oslavované křesílko Brno. Ambroz s veškerou úctou k této ikoně v sedacím nábytku vytvořil repliku, kterou si můžete dnes koupit.