Základem zdravého života je kvalitní regenerace, tedy odpočinek

Ložnice je tradičním místem, kde je většina z nás zvyklá ukládat se ke spánku. Základem kvalitního spánku je správně zvolená postel nejlépe z přírodního materiálu, bez úložného prostoru (aby vzduch pod postelí mohl volně cirkulovat) a s pevným čelem. Důležité je též umístění postele. Podle feng-šuej by měla postel stát nejlépe čelem ke zdi a diagonálně od vstupních dveří (ne nohami či hlavou ke dveřím, ne přímo pod oknem!!). Tato poloha postele poskytuje pocit bezpečí a tím možnost nerušeného spánku. Ložnice z pohledu feng-šuej má v případě dospělých jedinců splňovat ještě jeden důležitý úkol. Je to místo lásky a vytvoření souznění mezi partnery.

Základem dobrých rodinných vztahů je vytvoření místa pro každého člena rodiny a společného prostoru, kde se bude celá rodina scházet

Místem pravidelného společného setkávání rodiny má být jídelní stůl. Společné stravování posiluje soudržnost rodiny. Jídelnímu stolu se ve feng-šuej věnuje zvláštní pozornost. Přejeme-li si velkou rodinu, potřebujeme mít i dostatečně velký jídelní stůl. Nejvhodnějším materiálem pro jídelní stůl je dřevo. Dále hraje významnou roli tvar. Obdélníkový stůl se zaoblenými rohy nebo kulatý stůl jsou nejvhodnější volbou. Jídelní stůl má být dostatečně pevný, protože je základním symbolem pevnosti a soudržnosti rodiny.

Chceme-li něco nového, je třeba nejdříve vytvořit pro novou věc volný prostor

Toto pravidlo pojednává o tom, že když si přejeme, aby něco nového vstoupilo do našeho života, ať se jedná o nový vztah, práci, přátelství, či něco jiného, máme pro to připravit volné místo. V přírodě neexistuje vakuum, každé volné místo se rychle zaplní. Pokud záměrně vytváříme místo pro něco konkrétního (je dobré napsat záměr, co přesně chceme), máme velkou šanci dostat to, co si přejeme. Z tohoto důvodu je úklid jednou z velmi důležitých praktik feng-šuej. Pravidelně rozebírat a vyhazovat staré a nepotřebné věci má překvapivě velký efekt na objevení nových příležitostí. Vytvoření volného prostoru je určitým signálem pro vesmír, že si přejeme, aby nám do života vstoupilo něco nového.

Je potřeba věnovat zvláštní pozornost vstupu do domu

Vstup do domu jsou ústa domu. Přes vstupní dveře proniká do domu energie. Toto věděli již naši předci, a tak se snažili, aby vstupní prostor byl lákavý a dostatečně velký. Velké pevné vyřezávané dveře, prosvětlené otevřené haly měly za účel přilákat do domu co nejvíce dobré energie a zároveň ho ochránit od všeho zlého. Podle feng-šuej mají být dveře do domu dostatečně pevné, aby ochránily dům, ale zároveň působit přitažlivě, a být dobře označené pro příliv dobré energie. Vstupní prostor má být dostatečně volný a dobře osvětlený.

Některé oblasti je potřeba izolovat

Záchod a koupelna jsou místy, kde se zbavujeme nečistot. Jedná se o jednostranný odtok energie, a proto bychom měli mít dveře do těchto místností vždy zavřené. Tím zabráníme zbytečnému úniku dobré energie.

Energie v prostoru má neustále a volně plynout

To zaručí její blahodárné působení na člověka. Ostré hrany a dlouhé chodby agresivně zrychlují tok energie, a tudíž nejsou vhodné. Dostane-li se do cesty energie stěna, nábytek či nějaká symbolická překážka, nutí to energii zvolnit a rozprostřít se po prostoru rovnoměrněji. V místech, kde je možné vidět přímo skrz dům (jedním oknem dovnitř a druhým ven), energie prolétá jako projektil. V takových místech se energie nezdržuje, a tím nevytváří možnost harmonického života. Tak jako když jíme stravu, která projde tělem tak rychle, že nestihne dodat životu potřebné živiny.

www.kralovnafengsuej.cz Foto: www.thinkstock.cz, www.isifa.com