Studená podlaha

Největší podíl na celkově chladné a neutěšené atmosféře místnosti má podlaha tvořená dlaždicemi z průmyslového terasa. Ty navozují dojem veřejného prostoru, v lepším případě pak domovní chodby nebo průchozí obytné haly. Zásadní změnu výrazu by přinesla kompletní výměna podlahové krytiny za jinou - přívětivější. Mezi první adepty na tuto pozici se řadí přírodní dřevo. Masivní dřevěná podlaha ze širokých prken napuštěných přírodním voskem nebo olejem dodá interiéru kromě podmanivé vůně také útulnost a nezaměnitelnou atmosféru.

Chybějící koberec

Pokud se majitelé nehodlají - např. z praktických důvodů týkajících se údržby - stávající podlahové krytiny vzdát, bude nutné řešit problém studené a nevlídné podlahy jinak. Nejlepším pomocníkem nám v tomto případě bude kusový koberec. Obava z větších velikostí je zcela zbytečná – naopak je vhodné volit koberec takových rozměrů, na který se s rezervou vejde celé sezení včetně dvou protilehlých sedaček. Ideální je kvalitní vlněný koberec v hřejivých barvách, např. vínové, fialové, zrzavé, oříškově nebo čokoládově hnědé. Ty interiér opticky prohřejí a jasně vymezí prostor pro relaxaci.

Malé dveře

Vstupní dveře z chodby jsou ukázkovým designérským přešlapem. Nejenže jsou v poměru k prostoru pokoje příliš malé a fádně plné bez prosklení, navíc se otevírají na nevhodnou stranu. Jejich hlavním nedostatkem je ale stylová prostota a očividná absence kvality. Nejlevnější typové dveře z hobbymarketu z bílých desek svírajících jádro z papírových voštin působí v historizujícím interiéru doslova jako pěst na oko. Do něj patří stylové dvoukřídlové dveře z masivního dřeva s velkorysým prosklením, zdobené profilací nebo kazetami, případně doplněné nadsvětlíkem.

Sedací nábytek

Množství sedacího nábytku na obrázku napovídá, že se jedná o provizorium u příležitosti rodinné oslavy. Ve snaze zajistit sezení všem hostům sem byly přineseny židle z jídelny i dětského pokoje. Nedostatečnou kapacitu úzkého konferenčního stolku se snaží zvýšit polstrovaná lavice se dvěma podnosy. Lepší řešení a více místa na pohoštění by nabídl přiměřeně velký konferenční stolek. Polstrovaná odkladní lavice by pak rozšířila možnosti sezení doplněná stylovými taburety, které svými rozměry nevyčnívají do prostoru tak dramaticky jako vysoká opěradla jídelních židlí.

Bílá výmalba

Bílá výmalba v kontextu tohoto pokoje působí velmi chladně až neosobně. Nutně potřebuje zateplit! Tuto úlohu nejlépe zvládnou teplé neutrály nebo jemné odstíny fialkové či růžové, se kterými by pokoj získal jemnost a ženskou něhu. Uměle vytvořený výklenek pro TV ze sádrokartonu stejně jako protilehlý krb si přímo říkají o použití dvou různých odstínů jedné barvy. Sytější odstíny ve výklenku a na tělese krbu prostor přiměřeně oživí a dodají mu hloubku. Ukončením výmalby ve výšce horní police nad televizí dojde k žádoucímu optickému snížení převýšeného prostoru.

Nevhodné doplňky

Dřevěné skládací schůdky opřené o holou bílou zeď podporují nežádoucí dojem skladu nábytku. Stěnu by opticky snížil a rozčlenil tapetovaný sokl ukončený dřevěnou lištou a aranžmá různě velkých obrázků na pozadí tónované výmalby. Řady bílých knih nad TV působí sterilně – do obytného prostoru patří pestrá sbírka knih s různobarevnými hřbety, které prostor oživí, dodají mu měřítko a rytmus. Nevýrazně pruhované pohovky by oživily odvážněji barevné polštáře. Originální dvojice dřevěných soch by si zasloužila lepší místo a důstojnější pozadí.

Foto: Ing. arch. Veronika Haroldová www.haroldova.cz