Romantika po sto prvé

Novomanželská ložnice by měla být zařízena tak, aby vzbuzovala jen příjemné pocity. Ty mohou po letech samozřejmě evokovat i vzpomínky na dvě matrace na zemi, dvě deky a krabici místo skříně, my se ale dnes budeme věnovat tipům, jak takovou ložnici zařídit.

Pokud nám vyhovuje romantické ladění interiéru, zdaleka to nemusí znamenat kanýrky a růžovou barvu, ale třeba i takzvaný francouzský či provensálský styl - prkenná podlaha, mírně odřená masivní či kovová postel, povlečení v pastelových barvách a měkké bavlněné deky. Na oknech pak jednoduché bílé či pastelové organzové záclony, u postele měkké vlněné koberečky. Podobného vzhledu dosáhneme i v případě inspirace „severským“ stylem, a nemusí to být jen a pouze Ikeou, i když tam by pak naše kroky nejspíše vedly.

Svébytnou vášeň pro dokonalé zařizování interiéru mají totiž například i Finové - základem je jednoduchý nábytek z masivu bez povrchové úpravy či bílý, případně kovaný, útulnost vnesou textilie - měkké ložní prádlo a vlněné deky ve spíše světlých barvách, s vytkávanými vzory a třásněmi. Neopakovatelnost pak dodávají interiéru doplňky - pečlivě vybraná svítidla, polštářky, vázy a podobně, na nichž Finové rozhodně nešetří.

Moderna v ložnici? A proč by ne!

A aby se romantika rychle „nepřejedla“, stačí se držet jednoduchého nábytku a styl ložnice měnit pomocí doplňků. Tmavší barvy a jiný vzor povlečení změní romantickou ložnici na ležérně moderní či dokonce high-tech. To v případě, že jsme se rozhodli pro kovaný nábytek, kterému černo-modrá nebo černo-fialová kombinace a lesklé závěsy dodají na kontrastu a dynamice. Vyznáváme-li ale jednoduchou modernu a praktickou funkčnost, základem je postel, umístěná obvykle uprostřed místnosti. Buď jednoduchá, nebo designový model, který se tak stává určujícím prvkem celé místnosti.

Za postelí může být stěna, která skrývá šatnu nebo jeden či dva sprchové kouty, případně vanu a podobně. Jestliže nechceme šatnu nebo na ni nemáme prostor, volíme vestavěné skříně, které by však v ložnici neměly působit jako velká stěna. Je vhodné je vsadit do umělé niky - dveře jsou menší než plocha stěny a po stranách a u stropu je osadíme sádrokartonem. Působí tak přirozeně a v případě vhodného barevného a materiálového ladění v kontextu místnosti i zajímavě.

Foto: www.thinkstock.cz