Životní styl

Obývací pokoj bývá dnes běžně propojen s jídelnou a kuchyní v multifunkční prostor, který je určen rodině pro společně sdílené chvíle. Než se rozhodnete pro jeho vybavení, dobře se zamyslete nad způsobem svého životního stylu a jeho užívání. Pokud nechcete velmi záhy měnit zničené vybavení nebo lamentovat nad nevhodnou volbou konkrétních materiálů či zařizovacích předmětů, důsledně je podřiďte věku a temperamentu všech uživatelů. Nejvíce kalamitních situací nastává v období předškolního věku dětí.

Podlaha

Pokud nechcete děti stále okřikovat a hlídat, aby měly bačkůrky a neválely se po podlaze, dejte ve společenské zóně přednost před moderním litým betonem či dlažbou raději masivnímu dřevu, případně na dotyk příjemnému marmoleu a podobně. Ani dlažba by nevadila, pokud by pod ní bylo nainstalované podlahové vytápění, které by ji činilo komfortnější. Masivního olejovaného či lakovaného dřeva se nemusíte bát ani v kuchyňské části. Zejména masivní olejované dřeviny jsou příjemné na dotyk a dostatečně odolné i při běžném užívání. Časem získané šrámy a patina činí dřevěnou podlahu zajímavější. A pokud by vám jizvy ve dřevě přece jen vadily, dá se poměrně snadno přebroušením a naolejováním uvést do původního stavu. Pro větší bezpečnost dětí je však třeba pamatovat na to, aby měly protiskluzové ponožky. Pro zútulnění prostoru a zlepšení jeho akustických vlastností použijte v některém místě koberec. Nezapomeňte ho však opatřit speciální protiskluzovou podložkou.

Stůl

Nevzdávejte se ve společenské zóně velkého jídelního stolu, k němuž se vejde více osob. V okamžicích rodinných oslav ho oceníte stejně jako v situacích, kdy můžete na velké ploše stolu společně s dětmi něco vyrábět, případně pohodlně zasednout a hrát společenské hry. Ani menší děti neodsouvejte stranou. V období, kdy ještě nemohou sedět samostatně, jim stačí speciální vysoká židle. Vždy byste však měli brát v úvahu stabilitu stolu i židlí. Děti budou s židlemi jistě často manipulovat a postrkovat je po podlaze, proto dohlédněte na jejich „obutí“, abyste se vyhnuli zbytečně hlubokým ranám podlahy.

Materiál

Volte materiál, který snadno udržíte v čistotě. Lehce omyvatelný materiál, například polypropylen, očistíte snadno, navíc je velmi odolný, nestudí a není ani příliš tvrdý. Pokud přece jen toužíte po luxusnějších polstrovaných židlích, počkejte, až děti trochu povyrostou, nebo zvolte tmavší čalounění odolnou textilií.

Pohovka

Společenskému prostoru rozhodně nemůže chybět sedací souprava. Ovšem tady pozor, zejména pokud jsou vaše děti ještě malé, značně temperamentní a hodně vynalézavé. Umíte si představit, jak by vaše pohovka mohla vypadat pokropená olejem či posypaná kilogramem mouky? Proto zvolte sedací soupravu čalouněnou snadno udržovatelnou textilií, případně gauč s odnímatelným potahem, který můžete prát, nebo potažený kůží. Kvalitní kůže je velmi odolná, dobře se udržuje a časem zraje do krásy. Raději však zvolte kůži v tmavších odstínech. Bílá kůže je poněkud choulostivější. Přestože může být i dobře naimpregnovaná, šťáva z červené řepy či jiné látky ji mohou nevratně poznamenat.

Stolek

Poblíž pohovky se jistě bude hodit aspoň malý stolek. Pokud ho nepotřebujete jen k pouhému odložení nějaké drobnosti, kterou chcete mít po ruce, ale budete zde odkládat i jiné předměty, které by mohly děti lákat, pak zvolte stolek s uzavíratelnou zásuvkou. A pokud má ostré rohy, opatřete je aspoň na nezbytně nutnou dobu stejně jako další nábytek speciálními chrániči. Jestliže nemáte televizní obrazovku umístěnou z dosahu dětí, bylo by lepší ji rafinovaně integrovat do nábytku tak, aby nedošla k újmě.

Foto: www.thinkstock.cz