Studená podlaha

Na tomto interiéru je pozoruhodné, že prkenná podlaha, která každý interiér zatepluje, zde nepůsobí nijak zvlášť přívětivě. Snad na tom má svůj díl chladná barevná koncepce nebo bílá výmalba získala studený nádech díky severní orientaci nebo momentálně zatažené obloze. Ať je důvod jakýkoliv, podlaha by rozhodně potřebovala prohřát. Nejlépe by tento účel splnil kusový koberec výrazný svou barvou, vzorem nebo strukturou, který by dokázal asketický interiér přiměřeně oživit. Do nadčasového konceptu by se dobře hodil vlněný koberec sytě vínové barvy s tradičními vzory, přírodní huňatá kožešina nebo kvalitní hedvábný koberec oživený decentním leskem.

Nevlídná výmalba

Ačkoliv tu má bílá výmalba svého nejlepšího přítele - masivní prkna na podlaze, nepůsobí vedle nich tak dobře jako obvykle. Chladně bílým stěnám by prospělo jemné zateplení: krémová výmalba stěny za sedačkou, která si doslova říká o vystavení obrazů, by decentně podtrhla jejich krásu. Krbu by slušela sytě béžová výmalba. Nejenže by kombinace dvou teplých neutrálních odstínů místnost výrazně zútulnila, ale zdůrazněním krbového tělesa by získala zajímavý prvek, který by přirozeně zjemnil vysoký kontrast mezi bílou výmalbou a černou sedací pohovkou.

Chybějící textil

Sedací souprava působí chladně a neosobně díky potahu z černé kůže. Tento typicky pánský prvek v obytném rodinném interiéru potřebuje nevyhnutelně doplnit a výrazně zjemnit. Záchranou jsou polštářky. Oblíbená a v neutrálně koncipovaném interiéru efektní je směsice různě velikých, barevných a vzorovaných polštářků ve stylu patchwork. Různé, často zdánlivě nesourodé polštářky tvoří pestrou směsici, neotřelou a osobitou koláž vzorů, barev a struktur. Během zimy interiér prohřejí povlaky z hrubší pleteniny spolu s věrnými imitacemi kůží a kožešin.

Fádní svítidla

Svítidla zde nebyla řešena nijak nápaditě, a dokonce ani prakticky. Lampa osvětlující nepřímo strop v rohu sice večer dokáže vykouzlit intimnější atmosféru, ale číst se u ní nedá. Stávající lampu lze buď vyměnit za jinou, která kombinuje horní osvětlení se směrovatelným reflektorem, nebo stěnu za sedačkou doplnit subtilními reflektorky. Také centrální lustr tu zcela chybí. Dobře by sem zapadl plochý skleněný puklík z ručně foukaného skla s velkorysým průměrem a vysokým světelným výkonem. Náladové osvětlení obstará malá stolní lampička, ideálně v retro stylu, z barevného skla.

Výtvarná díla

Holé zdi v tomto interiéru působí prázdně a žalují, že zde chybí výtvarná díla. Tuto bolest moderních interiérů se často snaží vyléčit vzorované tapety nebo atypická pruhovaná výmalba či ručně malované motivy na vybranou pohledovou stěnu. Šedé tvárnice v prosklené jídelně si doslova říkají o rozměrné pestrobarevné plátno s originální olejomalbou, která by ji oživila. V obývacím pokoji na stěně za sedačkou by se skvěle vyjímala skupinka grafických listů nebo uměleckých černobílých fotografií, která by s novou tónovanou výmalbou získala důstojný rámec.

Doplňky a dekorace

Podobně jako výtvarná díla, také doplňky a dekorace zde chybí. Hřbety knih v otevřených policích knihovny sice vyznívají dekorativně a stěnu vedle krbu zajímavě člení, ostatní doplňky však nahradit nedokážou. V prostoru by překrásně vyzněly kovové, dřevěné nebo skleněné dózy a mísy v retro stylu. Ačkoliv rodinný dům obklopuje zahrada se vzrostlými stromy, květiny v interiéru by jej příjemně oživily a intenzivněji propojily s exteriérem. V rohu místo lampy by se nádherně vyjímal vzrostlý solitér, zatímco součástí knihovny by se mohly stát nenáročné drobnější sukulenty.

www.haroldova.cz