Zákony kontrastu

Interiéru koncipovanému podobně jako pánský pokoj v tmavých, elegantních odstínech dřevěné obložení stěn sluší. Udává styl celého interiéru a současně ho výrazně ztmavuje, což mu dodává výjimečnou, lehce dekadentní atmosféru. S dekorativními ručně řezanými detaily získal interiér solidní starosvětský nádech a důvěryhodný výraz. Dominantnímu tmavému obložení je třeba přizpůsobit veškeré další vybavení a současně respektovat zákonitost kontrastu, protože tmavá sedačka a stolky na tmavém koberci se před tmavou stěnou zcela ztrácejí…

Pestrý koberec

Zásadní chybou tohoto interiéru je volba koberce. Je příliš tmavý, téměř stejně jako dřevěný obklad stěn, kterému se blíží i svou barevností. Barevně jednolitý prostor postrádá hloubku, dynamiku a ztrácí vzdušnost. Náprava je jednoduchá: pro zásadní změnu stačí výměna koberce. Celoplošný jednobarevný koberec interiér prosvětlí, odlehčí a dá vyniknout sedačce i konferenčnímu stolku. Majitel, který preferuje teplé tóny, může zvolit např. zlatý okr nebo odstín medu. Pokud trvá na dekoru, měl by se odehrávat na světlém pozadí kvalitního vlněného koberce.

Tmavá sedačka

Dalším sporným bodem ve vybavení pokoje je pohovka. Sametový potah v barvě hořké čokolády se v kontextu tmavé podlahy i stěny stává téměř neviditelným a snaha oživit ho polštářky s červeným nádechem byla také marná. Velikost, tvar, detaily i samotné polstrování sedačky zůstávají nečitelné. Její barevnost by měla být odlišená jak od podlahy, tak od zadní stěny tvořící pozadí. Potah může zůstat v hnědé škále, měl by však být nejméně o 1 - 2 odstíny světlejší nežli stěna. Pak zůstane stále ještě dostatečně tmavý na to, aby se pohovka odrazila od nově prosvětlené podlahy.

Lesk kovu

Atypická knihovna kombinující tmavé dřevo s kovovými stojinami je velice efektní a na pozadí dřevěného obložení dokonale vyniká. S kovovou konstrukcí skvěle ladí dvojice pracovních lamp s nastavitelnými rameny, které v případě potřeby knihovny originálním způsobem nasvětlují. Pestré hřbety knih tmavý interiér příjemně oživují, podobně jako jídelní židle ze světlého dřeva ozvláštněné přirozenou patinou. Taburet potažený okrovou kůží je kromě židlí jediným prvkem, který na pestrém koberci vyniká, dodává interiéru hloubku a strukturu.

Kouzlo barev

Jak naznačuje dvojice cyklámenových stínidel a pugét růžových pivoněk, majitelka se nejspíš intuitivně snaží tmavý interiér prozářit a rozveselit. Pár drobností však přesilu tmavých barev a materiálů vyvážit nedokáže. Po výměně koberce a potahu sedačky je třeba kompozici odvážněji rozehrát barvami. Ty se nejsnáze míchají na polštářcích, kterých může být rozhodně více než dva, a poskytují skvělý prostor pro barevné dotažení celkového dojmu. Mohou je doplnit polstrované sedáky, které zvýší komfort sezení na poněkud asketických celodřevěných židlích.

Zajímavé doplňky

O zajímavé doplňky zde není nouze. Rozměrná knihovna dodává pokoji vážnost a důstojnost, zatímco pestré hřbety knih fungují jako výtvarný prvek. Také knihy položené na konferenčním stolku působí oduševněle, snad jen na jídelním stole by se lépe vyjímalo nádobí nebo čajová souprava – aranžmá u příležitosti focení postrádá důvěryhodnost. Další citlivě vybírané doplňky jsou vkusné a do interiéru stylově zapadají: kresba aktu v jemně profilovaném rámu opřeném o knihovnu, nádherná obří lastura se svou kovovou kamarádkou působí jako svébytné drobné plastiky.

[www.haroldova.cz](http:// www.haroldova.cz " www.haroldova.cz")