Největší vinu na rozpačitém výsledku má nevhodně zvolený odstín výmalby, ale ani ostatní barvy se základním barevným tónem místnosti neladí a ještě více kazí celkový dojem. Ke změně proto bude třeba najít zcela nový barevný klíč.

Zelenkavá výmalba

Největší podíl na celkově nezajímavém vzhledu tohoto unikátního interiéru má výmalba. Vybledlý pistáciový odstín působí unaveně a flekatá výmalba nevnáší do interiéru pozitivní energii. Nevhodný odstín ještě zdůrazňují zlacené profilované lišty členící stěnu do dekorativních kazet. Matně zlatá však s chladným základním odstínem neladí a jen zvýrazňuje barevný nesoulad. Okenní ostění ubírají interiéru prostor, hloubku i světlo. Barva stěn, která má největší vliv na atmosféru v místnosti, v interiéru bohužel nenachází barevnou odezvu. Pistáciová doplněná řadou chladných harmonizujících pastelových odstínů s růžovými a fialkovými akcenty by působila zcela jinak.

Vhodné barvy

Historizující interiér vybavený konzervativním způsobem bez záměrné nadsázky, vtipu a osvěžujících kontrastů starého s novým by se měl držet osvědčených postupů a pravidel. Výrobci interiérových barev nabízejí katalogové listy s nabídkou vzájemně ladících barev vhodných pro dosažení zamýšlené atmosféry nebo nálady, často rozdělené do sekcí podle stylu. Zárukou úspěchu jsou jemné světlé neutrální odstíny: krémová, písková nebo béžová. Starožitnému nábytku vytvářejí odpovídající pozadí, na kterém má tmavé dřevo a zdobné detaily šanci vyniknout. Strop, ostění i rámy oken měly zůstat v lomeném odstínu bílé, v jejímž sousedství lépe vyniknou jemné odstíny neutrální škály.

Monumentální obraz

Obraz za pohodlnou pohovkou nelze přehlédnout. Portrét v životní velikosti si žádá rozměrné plátno, masivní dekorativní rám a především citlivě zvolené místo k prezentaci. Za sedačkou nemá monumentální obraz možnost patřičně vyniknout, protože hlava postavy, která spontánně přitahuje pozornost, se nalézá nepřirozeně vysoko. Unikátní obraz výjimečného formátu musí být instalován výrazně níž, takže nalézá své místo nejčastěji v dlouhých chodbách nebo rozlehlých halách mezi dalšími portréty předků. Za sedací soupravu je vhodné instalovat spíše uklidňující obrazy horizontálního formátu s relaxačními motivy krajiny.

Směs nábytku

Relaxační kout tvoří směs sedacího nábytku soustředěného kolem taburetu v roli konferenčního stolku. Navzdory své rozmanitosti a pestrosti však působí fádně a nesourodě. Rozdílný původ, stáří ani styl solitérů rozhodně nemusí být překážkou ve vytvoření zajímavého zákoutí. K nápravě vede větší odvaha, fantazie a cit při práci s textilem - nové potahy jsou výzvou k vytvoření harmonického interiéru a současně šancí na jeho výraznou proměnu. Kdo si sám netroufá na výběr vhodných látek, může přizvat bytového architekta, interiérového designéra nebo sáhnout po katalogových knihách světových výrobců textilu plných inspirativních nápadů.

Fádní polštáře

Tento interiér navzdory živým květům a snaze vnést sem s potahy polštářů barevné akcenty působí staře a nudně. Podobně jako nábytek, také polštářky vytvářejí nezajímavou směs bez výrazu, která neladí ani s čalouněním sedacího nábytku, ani spolu navzájem. Nesourodá mozaika potahů a rozměrů spolu s nevýraznými vzory vytváří unavený a bezkrevný výsledek. Výměna původních potahů za nové je ze všech navrhovaných úprav nejsnadnější a současně nejkreativnější etapou zamýšlené proměny. Polštářky dokážou svými výraznými barvami, odvážnými vzory a stylovými dekory vdechnout interiéru styl a současně prozradí něco více o osobnosti, zálibách a vkusu majitele.

Nevhodné doplňky

Doplňků zde není mnoho, ale ani jejich volba nebyla právě šťastná. Mezi nejvýraznější patří pugét živých květů, který jediný sem vnáší závan života, ale na odkladním stolku se přetahuje o pozornost se stejně velkou lampičkou. Zasloužil by si hlavní roli a více pozornosti, kterou by získal v přirozeném centru pokoje na konferenčním stolku, který tu bohužel chybí. Taburetu, který tu supluje jeho roli, by pomohla na míru vyrobená dýhovaná deska v roli stolní desky/podnosu. Obrázek nad komodou má sice neurčité barvy a nerozpoznatelný motiv, ale správnou velikost. Společnost mu dělá šicí skříňka a podivný stojánek, kterému by to více slušelo jinde. Atmosféru zjemní lehounké záclony…