Kráčí rychle a bez zbytečného zdržování za svou vizí, překážky překonává se samozřejmou lehkostí a brzy nachází nejkratší cestu k vytouženému cíli. Přesto by si na ní mohl dopřát klidné chvíle zastavení, prohloubení pohledu na svět kolem sebe a více přímočaré radostí.

Betonová podlaha

Rozlehlému prostoru bohatě osvětlenému atypickými okny betonová stěrka na podlaze sluší, ovšem získal s ní pánský charakter a lehce industriální nádech. Interiér s hladkými povrchy a v souladu s minimalistickými trendy nezahlcený nábytkem bude obtěžovat nepříjemným dozvukem. Ten nejlépe odstraní bytový textil, který zde chybí. Jedinečnou příležitost ke zlepšení akustických poměrů nabízí kusový koberec. Velkolepě koncipované sezení tvořené dvěma sedačkami a dvojicí křesel si doslova říká o velký koberec, který ho jasně vymezí, zútulní a vtiskne celé místnosti komornější atmosféru.

Barevný koberec

Interiér je díky návrhářově záměrnému asketismu dokonale barevně sladěný, postrádá však výraznější barevný akcent, který by spontánně přitahoval pozornost ke středu místnosti. Mohl by jím být právě kusový koberec, nejlépe díky zajímavé barvě, dekorativnímu vzoru nebo plastickému střihu. Jediným barevným prvkem jsou v tomto interiéru hřejivě oranžové kabiny lanovky na panoramatické fotografii, se kterými si dobře rozumí vysoký květináč u okna. Koberec v této barvě by se na šedé betonové stěrce skvěle vyjímal a současně nechal naplno vyznít půvab krémových sedaček a křesel.

Záclony a závěsy

Dalším prvkem, který dokáže zásadně změnit atmosféru celého interiéru, jsou záclony a závěsy. Možností, jak zjemnit výraz interiéru textilní dekorací oken, je bezpočet a každý interiér si dokáže říci o tu „svou“. Lehounké záclony bez vzoru propouštějí maximum denního světla, které měkce lomí, a do průmyslových nebo lehce industriálních interiérů jsou správnou volbou. Svou nespoutaností a živostí, povláváním ve větru a lehkým vlněním při pohybu osob po místnosti vytvářejí se strohým pravidelným prostorem působivý kontrast.

Originální osvětlení

Celkové osvětlení místnosti je nenápadně zabudované do sádrokartonového podhledu, takže na sebe zbytečně neupozorňuje. S ohledem na charakter prostoru s průmyslovým nádechem a atypickými okny si designér mohl dovolit osadit na strop přiznané reflektorky. Svítidla v industriálním designu by dobře dokreslila styl a hmotově rozbila rozlehlou plochu stropu. Dvojice stojacích lamp lemujících oboustranně panoramatickou fotografii je nepřehlédnutelná, ale umístěná po obou stranách sedací soupravy naproti krbu by zajímavě vymezila relaxační zónu v prostoru.

Barevné polštářky

Velké polštáře na sedačkách v barvě polstrování s ním sice dokonale ladí, ale současně jsou zbytečně fádní. Zajímavější a živější výraz by sedací souprava získala s několika dalšími menšími polštářky, tzv. mazlíčky. Ty poskytují skvělou plochu pro další barvy, vzory a především velmi svobodné vyjádření individuality majitele. Různorodá směs pestrobarevných polštářků z kontrastních materiálů, pošitá flitry, lemovaná paspulí, zdobená třásněmi nebo fototiskem vytvoří pestrou koláž barev a vzorů, která dokreslí náladu a probudí interiér k životu.

Chybějící nábytek

V souladu s minimalistickými trendy je veškerý úložný nábytek odsunutý do samostatných místností: šaten a komor, aby relaxační zóna působila vzdušně a prostorně. V malých a stísněných místnostech je tento postup chvályhodný a jednoznačně zlepšuje jejich celkové vyznění. V nadstandardně rozlehlých interiérech se ovšem výhoda tohoto postupu ztrácí a často se dokonce mění v nevýhodu. Velkolepý prostor působí bez nábytku prázdně a nevlídně. Zachránit situaci pomůže nejlépe knihovna, která dodá prázdným stěnám řád a interiér ozdobí pestrými hřbety knih.

www.haroldova.cz