Nábytek proto musí být praktický i bezpečný. Také je třeba, aby byl zařízený vkusně, ale přitom ponechat dítěti prostor pro vlastní vyjádření a seberealizaci. Možná proto dostávám stále častěji dotazy ohledně zařízení dětského pokoje. Jeden takový přišel od paní Dufkové. Má doma malou parádnici, která půjde v září do školy. Zatím má pokoj dohromady s mladším bráškou, ale protože bude potřebovat více klidu na učení a místa na učebnice, rodiče se rozhodli dát jí samostatný pokojík v podkroví.

Pokoj má jednu stěnu šikmou. Není příliš velký a díky zešikmené stěně nenabízí příliš možností pro umístění velkých skříní. Jediná rovná stěna je mezi dveřmi a oknem, které jsou umístěny blízko stěny, takže ani tato stěna nemůže být zcela využita. Rozhodla jsem se proto umístit zde vysokou skříň až do stropu. Je široká dva metry, hluboká 60 cm a pojme veškeré oblečení malé parádnice. Vedle skříně k oknu jsem postavila otevřenou knihovnu, která je hluboká 35 cm, a vejdou se sem knihy a učebnice, které bude dcera paní Dufkové potřebovat do školy.

Psaní úkolů není příliš oblíbená činnost, ale v tak pěkném pokoji jí to půjde lépe. Psací stůl je celkem velký, 140 cm široký. Až bude mít malá slečna počítač, bez problému se na stůl vejde a ještě zůstane dost místa i na to psaní úkolů. O nutnosti kvalitní ergonomické židle asi nemusím psát.

Postel jsem umístila do rohu ke stěně s dveřmi. Velice důležitá je správná matrace. Pod zkosenou stěnou jsou ještě dvě komody s praktickými šuplíky - vejde se sem mnoho dívčích tajností.

Paní Dufková si přála také zrcadlo, může být zavěšené na stěně vedle vysoké skříně.

Ještě bych doporučila jednu změnu - v současné době jsou palubky, kterými je obložena šikmá stěna, v dekoru dřeva. Zdá se mi to příliš tmavé a do dívčího pokoje ponuré. Natřela bych je bílou barvou. Myslím si, že to pokoj prosvětlí a jeho obyvatelce se tam bude líbit.

Obrázky a text: Petra Kolaříková, www.design-domova.cz